The Irrational Library is een opmerkelijke bijzondere aparte band. Trefwoorden die bij dit kwartet horen zijn: poetry, beat poets, protest funk, proza, boodschap, kritisch, energiek, Bukowski, Gill Scott Heron, Linton Kwesi Johnson, Last Poets, Morphine (band). Hun debuutalbum is nu uit!

The Irrational Library is een gezelschap uit Haarlem genoemd naar de gelijknamige winkel van Joshua Baumgarten. Deze plek is een begrip voor heel alternatief Haarlem. Hier vinden evenementen plaats en worden onder meer boeken en platen verkocht. Schrijver en dichter Joshua kwam zeventien jaar geleden naar Haarlem. Hier bouwde hij aan zijn reputatie als stand-up dichter/perfomer, die net als artiesten als Allen Ginsberg of Jim Caroll veelvuldig tussen muzikanten opduiken.

The Irrational Library begon in het najaar van 2016. Na enig zoekwerk naar de ideale samenstelling om zijn proza muzikaal te begeleiden, had Joshua drie muzikanten gevonden: Lars van der Weiden: drums. Uit de Haarlemse band Spoon Lifts Moon. Tom de Haan: bariton saxofoon. Stadsdominee van Haarlem. Mishal Zeera: bas, piano. Opgegroeid in Engeland en de VS.

Met zijn allen zorgen ze voor de vette, energieke sound van The Irrational Library, die niet alleen verwant is aan de beat poets maar ook aan de Amerikaanse band Morphine. De teksten van Joshua zijn vaak behoorlijk actueel zoals ‘Fake News’, kritisch zoals ‘Don’t Ask The World’, protesterend zoals ‘The Don’t Be A Dick About It Doctrines’ en niet geheel ontdaan van enige ironie, zoals ‘While The Baby Sleeps’. De teksten zijn in het Engels maar her en der stopt Joshua er typische Nederlandse woorden in als ’vrijheid’ of ‘Albert Heijn’. Joshua over hun band: “Gill Scott-Heron die een lange rit maakt bij de MC5 in de auto”.

Het album ‘Now That We Still Can’ is nu verkrijgbaar in twee formaten. Als gewone CD, maar tevens als gelimiteerd boek(kunst)werk met alle teksten en mee verpakte CD.

Deel: