Het nieuwe project van songwriter Emil Landman heet Vinter & Sommer. Twee EPs opgenomen tijdens twee verschillende seizoenen in het hoge Noorden. Voor de opnames reisde Landman twee keer af naar een afgelegen eiland in Noorwegen. De eerste EP, getiteld ‘Vinter’, verschijnt digitaal op 23 februari 2018 en zodra het tweede deel, getiteld ‘Sommer’, in de nazomer verschijnt worden beide EP’s als één album uitgebracht. ‘Vinter’ wordt op 17 maart officieel gepresenteerd in de Vondelkerk in Amsterdam en als voorproefje heeft de zanger recentelijk de single ‘Falling’ uitgebracht, met fantastische animatievideo.

Emil Landman staat bekend als een dromer die vaak ongebruikelijke omstandigheden najaagt tijdens het schrijfproces van nieuwe songs. Zo ook op zijn nieuwe project ‘Vinter & Sommer’, waarvoor hij samen met producer Martijn Groeneveld afreisde naar het Noorse eiland Reinøya. Gewapend met twee koffers vol instrumenten, speakers, kabels, en andere apparatuur vertrok het duo naar een afgelegen huisje aan zee om hier een nieuw album op te nemen.

Werkend met slechts een paar uur licht per dag, schreef Landman nummers ook met nieuw tijdsbesef. Samen met Groeneveld experimenteerde hij met alledaagse objecten – matrassen, afwasrekken, houten lepels, dozen rijst, beatbox, – die zorgen voor de kenmerkende drumgeluiden op het album. Iedere vorm van melodie, geluid en stem op ‘Vinter & Sommer’ is daadwerkelijk op deze plek ontstaan en zo is het album een huwelijk geworden tussen twee momentopnamen, voortgekomen op een bijzondere locatie.

De liedjes kregen hierdoor vanzelf een ongrijpbaar, buitenaards karakter: het zoeken naar geluiden bracht wederom een extra dimensie in Landmans avontuurlijke manier van werken. Het dromerige ‘Falling’ mediteert op de ruimte tussen mensen, hoe afzondering soms de meest indringende menselijke gevoelens losmaakt.

Binnen het isolement van het eiland ontdekte Landman in zichzelf een nieuwe kalmte en geruststelling. Vinter vormt hierdoor, grappig genoeg, een spannende ontwikkeling voor een artiest die zo bekend staat om het intens najagen van liefde en avontuur. Door langer stil te blijven staan op een bijzondere plek, en even diep adem te halen, ving Landman een onuitgesproken warmte in zijn geluid. Je kunt de damp van jouw eigen ademhaling immers slechts in de bijtende kou waarnemen.

‘Vinter’ EP van Emil Landman verschijnt op 23 februari 2018. Het tweede deel ‘Sommer’ wordt in de nazomer van 2018 uitgebracht en ‘Vinter & Sommer’ zal dan als bundel op vinyl verkrijgbaar zijn.De liedjes kregen hierdoor vanzelf een ongrijpbaar, buitenaards karakter: het ‘zoeken’ naar geluiden bracht wederom een extra dimensie in Landmans avontuurlijke manier van werken. Het dromerige ‘Falling’ mediteert op de ruimte tussen mensen, hoe afzondering soms de meest indringende menselijke gevoelens losmaakt.

Deel: