Sinds 1966 is John Lodge bassist en een van de kernleden van de legendarische band de Moody Blues. Samen met zanger en gitarist Justin Hayward heeft hij de meeste nummers voor de band geschreven. Naast het werk met de Moody Blues heeft Lodge ook twee soloalbums uitgebracht, ‘Natural Avenue‘ (1977) en ‘10,000 Light Years Ago‘ (2015). Na het uitkomen van laatstgenoemde cd is hij met een eigen band gaan toeren in Groot-Brittannië. Van het laatste optreden, dat werd gehouden in Johns geboortestad Birmingham, zijn opnamen gemaakt die op cd, dvd en limited edition 180 grams vinyldubbelalbum zullen worden uitgebracht. Als je dan de kans krijgt deze opnamen te bekijken en de mogelijkheid voor een interview met John Lodge hoef je er niet lang over na te denken.

John Lodge’s ‘10,000 Light Years Ago’

In 2015 bracht John ‘10,000 Light Years Ago’ uit, zijn eerste soloplaat in 38 jaar tijd. Kort erna is hij met een eigen band gaan toeren. “Toen ik de cd uitbracht was ik meteen van plan om met een eigen band te gaan optreden”, zegt John, “Dat had ik voor mijzelf al uitgemaakt. Nadat in 1977 ‘Natural Avenue’ verschenen was heeft het werk voor de Moody Blues mij ervan weerhouden om met een eigen band op tournee te gaan. De nummers van die plaat zijn dus nooit live gespeeld. En dat moest deze keer anders, vond ik.”

Dus heeft hij een band om zich heen verzameld, geleid door zijn goede vriend Alan Hewitt, die ook al enkele jaren met de Moody Blues speelt. “Vorig jaar hebben we een tournee gedaan door Groot-Brittannië en aan het eind van deze maand gaan we naar de VS. Het laatste optreden vorig jaar vond plaats in de Birmingham Town Hall, een zaal met bijzondere herinneringen voor mij. Ik ben ik Birmingham geboren en in de Town Hall heb ik nog Buddy Holly and the Crickets zien optreden. En andere rock ’n roll-helden. Daar is het voor mij allemaal begonnen. We hebben besloten om dit concert op te nemen en dit wordt nu zowel op dvd en dvd, alsook een 180 grams vinyldubbelalbum uitgebracht. De hoes is gemaakt door Roger Dean, voor mij een van de beste rockschilders.”

Precision bas

Op ‘10,000 Light Years Ago’ en de nieuwe live-dvd/cd staan een aantal autobiografische nummers. “Dat klopt inderdaad”, beaamt de bassist, “Een nummer als ‘Those Days In Birmingham’ gaat over mijn jeugd in deze stad. Hoe ik opgroeide, gitaar leerde spelen, hoe we naar Eddy’s Café gingen om plaatjes uit de jukebox te draaien. Zelf heb ik eerst gitaar leren spelen voordat ik overschakelde naar de basgitaar. De jonge muzikanten kwamen elkaar tegen in de plaatselijke muziekwinkel.” Daar stond een prachtige Precision basgitaar te koop, die hijheeft aangeschaft. “Nou ja, mijn vader heeft hem betaald.”, bekent hij.

Met deze Precision zijn alle nummers van de Moody Blues opgenomen. “‘Simply Magic’ heb ik geschreven naar aanleiding van de geboorte van mijn kleinzoon. Maar de tekst van het nummer strekt verder. Het gaat ook over dat, al gaat alles goed, er altijd iets kan gebeuren waardoor het nog beter en mooier wordt. Maar ook oudere nummers koen voort uit eigen ervaring of observatie. ‘I’m Just A Singer (In A Rock ’n Roll Band)’ is ontstaan in de roerige jaren zestig. Mensen waren op zoek naar antwoorden en ik dacht bij mijzelf dat ik die ook niet kon geven.”

Blues

“Ik ben gewoon maar een muzikant”, vervolgde John Lodge, “Weet je, toen wij begonnen zongen we oude Amerikaanse bluesnummers. Voor ons was het nog al vreemd om als jonge Britse ventjes te zingen over de Mississippi Delta, waar we nog nooit waren geweest. Maar als je luistert naar de teksten, die de oude bluesmannen zongen, kwam de essentie ervan voor een groot deel neer op wat wij ook zongen. Hoop, liefde, het leven. Want waar je ook vandaan komt, wat je achtergrond is, ieder is voor een groot deel eender en gelijkwaardig.”

John is nu 72 jaar, maar nog steeds zo goed bij stem. ‘Haha, dank je wel”, lacht hij, “Eigenlijk is dat heel eenvoudig. Je moet blijven oefenen. Ik oefen dagelijks met mijn bas en gitaar en ook doe ik dagelijks stemoefeningen. En verder moet je zorgen dat je gezond en fit blijft. Iedere dag een wandeling en zorgen dat je niet oververmoeid of gestrest raakt. And keep away from the bad stuff!”, geeft hij als advies mee.

Chardonnay

Naast het maken van muziek heeft Lodge ook nog andere interesses. Een ervan is het maken van wijn. “Dat klopt. Ik heb al vele jaren interesse in wijn. Niet om alleen maar te drinken, maar het hele proces van het ontwikkelen, het maken tot en met het proeven toe.” In 2002 is hij begonnen met iemand uit Nappa Valley, Californië. Deze wijn kwam in 2011, na 9 jaar in de kelder, uit onder de naam Krisemma Wine, vernoemd naar zijn kinderen Kristian en Emily. “Emily is degene die het bedrijf runt.” Hierna kwam nog een bordeaux uit Frankrijk en een chardonnay uit Zuid-Afrika. Deze heeft vorig jaar de Gold Trophy als beste Zuid-Afrikaanse chardonnay gewonnen.

Daarnaast support John Lodge ook nog enkele goede doelen. “Inderdaad, ik ben lid van een aantal clubs, de Variety Club Golf Society en de Grand Order of Water Rats, waarmee geld wordt ingezameld om goede doelen te ondersteunen. Zelf heb ik nog een stichting op Barbados, die een dorp bouwt en ondersteunt, waar invalide kinderen kunnen wonen en verzorgd worden. Ik zie het zo, ik heb zelf zo veel gekregen, het leven is goed voor mij. En door bijvoorbeeld het organiseren van een golfwedstrijd of het geven van concerten kan ik iets terug geven aan de maatschappij. Ik doe het niet om erkenning te krijgen of zelfs maar trots te zijn op mijzelf. Ik kan mensen helpen en doe dat ook. Dat is voor mij de hoofdzaak.”

Rock ’n Roll Hall of Fame

Op het ogenblik zijn John en zijn Moody Blues collega druk met solowerk. En dat terwijl ze net zijn genomineerd voor de Rock ’n Roll Hall of Fame. “Dit jaar hebben we met de Moody Blues een tournee gedaan om de vijftigste verjaardag van de lp ‘Days Of The Future Passed’.” Hierin wordt deze lp volledig ten gehore gebracht. Het concert dat ze in Toronto hielden is opgenomen en wordt in december op dvd uitgebracht. “Wij zouden als band weer graag iets nieuws uitbrengen, “geeft de muzikant aan, “maar de huidige muziekindustrie moet dat eerst zien zitten.”

“Toen wij begonnen werd deze geleid door muziekliefhebbers en kregen wij alle kansen. Maar nu zijn het boekhouders, die uitsluitend geïnteresseerd zijn in het verdienen van geld. Muziek is bijzaak geworden. Het moet allemaal korte nummers worden, die allemaal op elkaar lijken. Dat we nu voor de Hall of Fame zijn genomineerd is erg mooi. Dat betekent dat we nog steeds de fans hebben die ons ondersteunen. Ik voel het als één grote familie. Het toeval wil dat wij op het podium staan en het publiek in de zaal. Maar in feite zijn wij gewoon één.”

Vriendschap

De Moody Blues hangt samen door vriendschap, een belangrijk iets. “Vriendschap is ongelooflijk belangrijk. Onvoorwaardelijk. Als je honderd procent eerlijk bent dan heb je een band die eeuwig duurt.”, geeft John als goede raad mee. John Lodge is een goede gesprekspartner die ruimschoots de tijd neemt voor het gesprek. Uit alles komt naar voren dat het een echte familieman is, sowieso voor zijn eigen gezin, kinderen en kleinkinderen, maar ook het publiek als een grote familie beschouwt.

De liveregistratie ‘Live From Birmingham – The 10,000 Light Years Tour’ is vanaf 20 oktober 2017 verkrijgbaar op dvd, cd en vinyl.

Deel: