De Nederlandse DJ Tiësto heeft met zijn dance evenementen meer dan 2,5 miljoen kilometers afgelegd. De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan sprint de lijst binnen op een derde plek met 2,2 miljoen kilometers.

Muziek is belangrijk in het leven. Vaak wordt gezegd dat de combinatie van melodie, ritme en tekst met je cognitieve functies speelt. Het is voor velen dan ook een manier om je eigen emoties te ontdekken. Muzikanten, zowel klassiekers als nieuwkomers, doen er dus alles aan om diep door te dringen tot jouw gevoelens. Daar hebben ze overigens veel voor over, want ze reizen voor jou de hele wereld rond, zo toont TravelBird met een ranking van de meest bereisde muzikanten op https://travelbird.nl/ranking-meest-bereisde-muzikanten/

DJ Tiësto

Binnen de lijst van 36 muzikanten staat DJ Tiësto stevig aan kop als het gaat om afgelegde kilometers tijdens zijn carrière. De gerenommeerde Nederlandse artiest verdiende volgens Forbes ruim 39 miljoen euro in 2017. Hij heeft er echter heel wat voor over om zijn fans van muziek te voorzien. Met een duizelingwekkend aantal van 2,5 miljoen kilometers laat Tiësto vele andere muzikanten achter zich. De beroemde DJ  had gedurende zijn loopbaan al 6.52 keer naar de maan kunnen reizen.

Een Duitse DJ volgt Tiësto echter op de voet. Paul van Dyk is vier jaar langer actief dan de nummer 1. Hij heeft 2,322,266 kilometers afgelegd tijdens zijn carrière, waarvan 186,631 kilometers in de laatste 12 maanden. In een jaar heeft hij dus al een grotere afstand gereisd dan nummer 35 The Beatles en nummer 36 The Smiths in hun hele loopbaan.

Bob Dylan

De derde plek wordt niet bezet door een Europeaan maar door een Amerikaan. De Nobelprijswinnaar voor literatuur Bob Dylan heeft met een geheel andere muziek stijl dan de reeds genoemde DJ’s en heeft 2,235,975 kilometers afgelegd sinds 1959. De indrukwekkende afstand van de Amerikaan staat gelijk aan 55,8 keer de wereld rond. Hij wordt gevolgd door de Amerikaanse metalband Metallica (2,104,762km) en de Amerikaanse rockband Aerosmith (1,770,115).

De op Youtube ontdekte Canadees Justin Bieber is pas sinds 2008 aan de weg aan het timmeren in de muziekwereld en staat reeds op een 27ste plek met 527,939 kilometers. De zeer populaire jongeling haalt daarmee de overleden Michael Jackson in. De king of pop bleef haken op 507,919 kilometers. Ook de meest recentelijk gestarte muzikant The Weeknd is de gepensioneerde Beatles al voorbij. Vanaf 2010 heeft de Canadese zanger al het equivalent van 6,25 keer de wereld rondgereisd. Dat levert hem een 33ste plaats op de lijst op.

Naar de maan

De gepubliceerde resultaten laten zien dat de lengte van een carrière niet bepalend is voor de afstanden die de professionele muziek artiesten afleggen. Uit de lijst blijkt namelijk dat de twee hoogst genoteerden muzikanten beiden pas actief zijn sinds de jaren ‘90. Toch staan zij boven andere artiesten die al sinds de jaren ‘60 bezig zijn, zoals The Beatles, Kraftwerk en Pink Floyd. Alle muzikanten van de top 10, behalve Snoop Dogg, zouden vandaag de dag meer dan 4 keer naar de maan gereisd kunnen hebben.

Om de cijfers vast te stellen zijn de tourschema’s van de verschillende artiesten gebruikt. Aan de hand van de officiële cijfers en Google Maps zijn de reisafstanden berekend.  Het volledige onderzoek zijn 36 muzikanten opgenomen, die gekozen zijn middels een poll met 100 invloedrijke artiesten.

 

Deel: