Er was een lange tijd dat je er als volwassene amper voor kon uitkomen naar Justin Bieber te luisteren. Net als Jan(tje) Smit, Selena Gomez, en al die andere kindsterren; Bieber was vrijwel overgeleverd aan de bakvisjes en gillende keukenmeiden onder de 16. Was je ouder, dan was Justin Bieber echt not done. Die tijd hebben we gelukkig achter ons gelaten. Jan Smit is een volwassen zanger en ook Justin Bieber is al lang niet meer enkel en alleen voor de Beliebers. Justin Bieber is hot! Concertorganisator Greenhouse Talent zag dat goed en haalde Bieber weer naar Nederland.

Met een aantal shows in West-Europa streek de Biebster afgelopen dagen al neer in ons land. Met goede vriend Martin Garrix werd de Canadese superster meermalen gespot in Amsterdam om vanuit de voor een week gehuurde voormalige villa van Patrick Kluivert in ‘t Gooi ‘even’ in Antwerpen twee concertjes te geven. Nou ja, concertjes… De optredens van Bieber mogen met recht een megaspektakel worden genoemd. Maar dankzij de bezoekjes aan een hoofdstedelijke supermarkt, een balletje trappen met de jeugd en het drinken van een lattee met een schepje suiker in een koffiezaak, allemaal zonder al te veel poespas en beveiligingstoestanden, mogen we concluderen dat Bieber gewoon lekker gewoon is gebleven. Een stuk volwassener ook.

In het GelreDome in Arnhem gaf de zanger zaterdagavond het eerste van zijn twee concerten in Nederland. Vooraf had het management duidelijk te horen gekregen zich goed te houden aan de eindtijd, aangezien het concert van Bieber in 2013 een uur te laat begon en dus een uur uitliep. De directie van het GelreDome reageerde daarop door het management van de ster een rekening te sturen voor alle extra gemaakte kosten. Dat zou ditmaal niet nodig zijn.

Schouwspel in alle facetten

Bieber zelf dan; De ogen zijn immers op de superster gericht en bijna 35.000 mensen hadden het geluk een kaartje te hebben kunnen bemachtigen van de zanger. Met het rustige ‘Mark My Words’ komt Justin op in een glazen kooi die wordt opgehesen uit de vloer. Het symboliseert mooi het leven van de zanger. Dat leven waarin hij overal waar hij komt gefotografeerd en aanbeden wordt en vrij zelden een moment heeft voor zichzelf alleen. Zo vlug als de glazen kooi verschijnt, zo vlug verdwijnt deze weer het podium in, Bieber meenemende. De show die erop volgt is een waar schouwspel van geluid en beeld, want voor de ‘Purpose’-tour leken kosten noch moeite gespaard. Een show vol lasers, dansers en zanger maakt zich gedurende anderhalf uur meester van het GelreDome.

Natuurlijk komen de vele grote hits voorbij. Zijn oudere werk tot en met veel nummers van zijn laatste album ‘Purpose’, Bieber geeft zich helemaal. Dat in een decor dat met grote regelmaat verandert. Van rustiek tot de door een kooi afdalende wervelwind van ‘I’ll show you’, waarvandaan hij aan het einde van het nummer weer het podium in verdwijnt. Bieber heeft de regie strak in handen en alles lijkt tot op de seconde getimed. Niet zelden verdwijnt de ster van het toneel, om enkele minuten later weer in een compleet ander tenue met zijn volgende nummer te verschijnen. Alles zonder dat dat ook maar één seconde stoort. De zanger laat zijn afwezigheid slim opvullen door gebruik te maken van intermezzo’s. Intermezzo’s met dans, lichteffecten en andere Cirque du Soleil-achtige showelementen.

Hysterisch

Niet zelden laat de zanger zich metershoog projecteren op de achterwand. Iedere keer dat hij zich zo laat zien wordt de GelreDome gevuld door gekrijs uit vele duizenden meisjeskelen. Voor de ouderen onder ons: Te vergelijken met Elvis, de Rolling Stones of de Beatles in de jaren ’60. Inderdaad, zo hysterisch.

Dat Bieber niet zomaar een one day fly is, is inmiddels duidelijk. Dat hij meer kan dan alleen maar wat populair doen met ondersteuning van een flinke show, werd duidelijk bij een akoestische versie van ‘Love yourself’. Bieber begeleidde zichzelf op gitaar. Dat gitaar niet het enige instrument is dat Bieber bespeelt, wordt duidelijk als hij ook nog eens een heuse drumsolo weggeeft. Ook de eigen versie van Major Lazer’s ‘Cold Water’ valt niet alleen in de smaak, maar getuigt ook van grote klasse. Nee, het moge duidelijk zijn: Justin Bieber is een alleskunner, ondanks dat hij het grootste deel van de show schaamteloos playbackte.

Nederlandse gasten bij Bieber

Een mooi moment in de show is als vier Nederlandse tieners, Ninthe, Delphine, Ymani en Luna, op het podium worden gehaald om vandaag mee te dansen met het nummer ‘Children’. Morgen hebben vier anderen de kans. De vier zijn geselecteerd uit enkele duizenden inzendingen en laten in een paar minuten al hun moves zien. Een ervaring die ze nooit meer zullen vergeten. Terecht, want de vier deden het goed en hun korte ontmoeting met Justin zag er ongedwongen en gezellig uit.

Nee, Justin Bieber is geen kindersterretje meer, maar een volwassen artiest. Hij maakt in alle facetten gebruik van de mogelijkheden die tot zijn beschikking staan en dat zijn er veel. Zijn show is dan ook niet zomaar een eenvoudig optreden te noemen maar een overdonderende megashow. Gevuld met verkleedpartijen, bewegende podiumdelen, zang, dans en show, entertaint hij. Wie nu als volwassene nog naar een concert van Bieber gaat, mag niet meer worden uitgelachen: Zijn show is zo volwassen als maar zijn kan, waar hij zich niet voor hoeft te schamen. “And then I saw his show, now I’m a Belieber!”

Deel: