Legendary Albums is even een tijdje weg geweest, maar vandaag gaan we natuurlijk weer verder met dit item. Het album wat ik vandaag ga bespreken is van een zanger die het sterrendom bereikte als leadzanger van de legendarische progressieve rockband Genesis. Ik hoor nu veel mensen denken…. Phil Collins! Nee, de muziekkenners onder jullie weten natuurlijk dat Phil niet de eerste zanger van Genesis was. Deze week in ‘Legendary Albums ….. ‘So’ (Peter Gabriel).

‘So’is het vijfde studio album van de Britse zanger Peter Gabriel, wat uitkwam in 1986. Veel van de nummers op ‘So’ zijn meer conventionele popsongs en werden enorme radiohits. Tijdens een interview wat de zanger in 2011 gaf liet hij weten dat hij zijn buik vol had van het schrijven van donkere, experimentele muziek. Gabriel wilde nette popsongs gaan schrijven. ‘So’ is Gabriel’s tweede album dat geproduceerd is door de Canadese artiest Daniel Lanois. Het jaar ervoor werkten Gabriel en Lanois al samen voor het album ‘Birdy’, de sountrack van de gelijknamige speelfilm. Lanois verwierf bekendheid door zijn samenwerking met Brian Eno, alsmede als producer van U2. Ook laten veel van de tracks van het album Gabriel’s interesse horen in de zogeheten wereldmuziek. Het album wordt gevoed door diverse soorten zwarte muziek, en niet alleen soul en blues. Invloeden van Afrikaanse, Braziliaanse, Cubaanse en Jamaicaanse muziek zijn te horen op ‘So’.

‘So’ is Gabriel’s best verkochte album en bereikte in veel landen de nummer 1 positie in de albumhitlijsten. In het Verenigd Koningkrijk behaalde het album drie keer de platina status, in de Verenigde Staten maar liefst vijf keer. Rolling Stone magazine plaatste ‘So’ op plek 14 in hun lijst van de top 100 albums uit de jaren ’80 en staat ook in de lijst van de “1001 Albums You Must Hear Before You Die”. Het album begint met het nummer ‘Red Rain’ wat geinspireerd is door een terugkomende droom van Gabriel die hij had, hij droomde dat hij aan het zwemmen was in een zee van rood water. Van alle nummers op het album beschouwt Gabriel ‘Red Rain’ als een van zijn favorieten. Track twee van het album is Peter’s grootste hit ‘Sledgehammer’. Het nummer laat zowel invloeden van wereldmuziek als Motown horen, dit door het gebruik van de shakuhachi. (De shakuhachi is een authentieke Japanse bamboefluit).

Voor de clip behorende bij ‘Sledgehammer’ won Gabriel in 1987 de MTV Top Music Video Award en de prijs voor de “Best British Video” tijdens de in datzelfde jaar gehouden Brit Awards. Geproduceerd door Steven Johnson, laat de clip zogeheten “stop motion animation” zien gemaakt door Aardman Animations, bekend van Wallace and Gromit. De animatie voor de dansende kippen werdt gemaakt door Nick Park. DE clip eindigd met Gabriel bedekt met lampen die aan zijn pak getaped waren door een “runner” die later de producer werd voor de Wallace and Gromit films. Gabriel maakte een nieuw jack bedekt met LED lampjes wat hij droeg tijdens zijn ‘Growing Up’ (2002-2003) en ‘Still Growing Up’ (2004) tournees.

Tracks drie tot en met zes bestaan uit een duet met Kate Bush, getiteld ‘Don’t Give Up’, het nummer ‘That Voice Again’ en ‘In Your Eyes’.’Don’t Give Up’ gaat over de verwoesting door economische tegenspoed, met ondersteuning van en de wijze woorden gezongen door Bush in het refrein. ‘Mercy Street’ is opgedragen een de dichteres Anne Sexton en heeft de titel geleend van haar uit 1969 daterende toneelstuk ‘Mercy Street’. (Sexton bracht postuum een dichtbundel uit, ’45 Mercy Street’). Track zes, ‘In Your Eyes’ is gebruikt in de beroemde boombox ghetto blaster) scene uit de film ‘Say Anything…’ (1989). Track zeven is ‘Big Time’, dit nummer is een karikatuur van het economische succes van de jaren ’80 en ging gepaard met een clip in dezelfde stijl als die bij ‘Sledgehammer’, maar minder succesvol. De volgende track op ‘So’ is ‘We Do What We’re Told (Milgram’s 37)’. De titel reffereerd aan de 37 van de 40 vergelijkbare onderwerpen uit ‘Milgram Experiment 18’.

Het album eindigt met ‘This Is the Picture (Excellent Birds)’. In dit nummer hoor je de zang van mede-schrijfster Laurie Anderson, (bekend van haar grote – en enige – hit ‘Oh Superman’). ‘This Is the Picture (Excellent Birds)’ staat niet op de originele vinyl uitgave, maar werd toegevoegd aan de audio cassette en CD uitgaves. Anderson had het nummer al eerder opgenomen met de titel ‘Excellent Birds’ voor haar uit 1984 daterende album ‘Mister Heartbreak’, aan dit album verleende Gabriel ook zijn vocale medewerking. Een videoclip van het nummer door Gabriel en Anderson was te zien tijdens de op 1 januari 1984 via satelliet uitgezonden ‘Good Morning, Mr. Orwell’. Anderson zong het nummer ook in haar concertfilm uit 1986 getiteld ‘Home of the Brave’.

‘So’ was Gabriel’s eerste album met een echte titel. De voorgangers van het album hadden simpelweg de titel ‘Peter Gabriel’, inclusief het uit 1982 daterende album ‘Security’, wat door Gabriel’s (toendertijd) platenlabel Geffen Records van een nieuwe titel werd voorzien. Tijdens een in 1986 gegeven interview vertelde Gabriel dat de titel ‘So’ totaal geen betekenis heeft. “We vonden de vorm van het woord en de twee letters leuk, meer niet”, aldus de zanger. Hij wilde als titel graag een kort woord, dit met de reden dat de tekst dan groter kon zijn en nuttig was voor de marketing van het album. De hoes voor ‘So’ is ontworpen door Peter Saville, bekend van zijn werk voor Factory Records. Saville koos voor een meer toegankelijk, commercieel beeld ten opzichte van Gabriel’s vorige albums.

Toen in 2003 het album in geremasterde versie wederom uitkwam – tesamen met het grootste deel van Gabriel’s catalogus – was het nummer ‘In Your Eyes’ verplaatst van track vijf naar track negen. Dit is wat in eerste instantie Gabriel’s bedoeling was voor de originele release, maar door de beperkingen van het vinyl formaat was het verplaatst naar kant twee van het album. De nummers ‘Red Rain’, ‘Sledgehammer’, ‘Don’t Give Up’, ‘Mercy Street’ en ‘We Do What We’re Told’ waren te horen tijdens afleveringen van de TV-serie ‘Miami Vice’. ‘Mercy Street’ was ook te horen tijdens de openingsscene van de Braziliaanse soap opera ‘O Sorriso do Lagarto’ (1998).

Het succes van ‘So’ zorgde ervoor dat Gabriel in 1987 niet alleen twee Brit Awards mocht ontvangen – dit voor “Best British Male Solo Artist” en “Best British Video” voor ‘Sledgehammer’ – maar ook vier Grammy Award nominaties mocht verwelkomen, dit in de categorieen “Best Male Rock Vocal Performance”, “Song of the Year”, “Record of the Year” (allen voor ‘Sledgehammer’), en “Album of the Year”. Voor haar 25-jarig jubileum verscheen vorige maand ‘So 25.½ special edition’. De gelimiteerde box bevat 4 CD’s – de geremasterde versie van het originele album, het dubbelalbum ‘Live in Athens 1987’, ‘So DNA’ CD en twee DVD’s (de concertregistratie van ‘Live in Athens 1987’ en de documentaire ‘So: Classic albums’, de originele versie van ‘So’ op vinyl en de 12-inch AA Vinyl single; – deze versie bevat de nog niet eerder uitgebrachte tracks ‘Courage’ en ‘Sagrada’ alsmede een alternatieve versie van ‘Don’t Give Up’.

Deel: