Onlangs kreeg ik de gelegenheid om de nieuwe cd van Mercy John, in het gewone burgerlijke leven bekend als John Verhoeven, te recenseren. Daar was ik behoorlijk van onder de indruk en toen ik zag dat hij vrij snel in het nabij gelegen Vlaardingen zou komen optreden was een plaatsje in de agenda snel geregeld. Dat ik daarmee ook een optreden van JW Roy, bij wie John in het voorprogramma stond, zou kunnen meemaken was natuurlijk een bonus en mooi meegenomen.

De locatie waar het optreden plaats vond was De Kroepoekfabriek, een tot poppodium omgebouwd pakhuis en later – inderdaad – fabriek waar kroepoek werd gemaakt. De Kroepoekfabriek heeft zich binnen enkele jaren opgewerkt als een van de belangrijkste poppodia in de regio.

Precies om 9 uur betraden Mercy John en Kirsten Boersma, de pianiste uit zijn band, het podium. Tijdens de set werden zes nummers van Johns album ‘This Ain’t New York’ gespeeld. Begonnen werd met het titelnummer ‘This Ain’t New York’, gevolgd door ‘Break Apart With Me’. Tussendoor vertelde John dat hij al de hele dag in Vlaardingen werd bezig gehouden. Eerst met een optreden voor de plaatselijke radio en daarna een bezoek aan de Platenreus aan de Hoogstraat. Het viel hem wel op dat het in Vlaardingen zo naar olie ruikt. Maar, zo vertelde hij, bij hem in Noord-Brabant ruik je weer de varkensstallen. Na ‘Endless Summer’ en ‘Back Home’ is de half uur durende set van Mercy John ten einde. De nummers zijn door John zelf geschreven en verhalen over eenzaamheid en verdriet, maar ook over hoop en liefde. De spaarzame uitvoering door gitaar, toetsen en zang zorgt dat de nummers intiem en oprecht overkomen. Een indrukwekkend optreden. Een die smaakt naar meer en ik ben dan ook erg benieuwd ben naar een concert met zijn complete band.

Na de pauze stapte de gelouterde Brabantse singer-songwriter Jan Willem Roy met zijn band, The Royal Family, het podium op. En in de volgende ruim anderhalf uur werd de zaal getrakteerd op uitstekende Americana, country & western en blues. ‘The Royal Family’ bestaat uit drummer Rob Wijtman, bassiste Judith Renkema, toetsenist Roel Spanjer en gitarist Cok van Vuuren. Deze avond werd een bloemlezing uit de Engelstalige cd’s van Roy ten hore gebracht en er werden een paar nieuwe nummers gespeeld, die op het binnenkort te verschijnen album komen. Het optreden begon met ‘Broken Wings’ en ‘Piece Of The Pie’ en we hoorden verder onder meer nummers als ‘You’re Still On My Mind’, ‘Building A Dream’ en ‘Feel Like Going Home’. Tijdens ‘Lungs’ van JW’s grote held Townes van Zandt sloeg bij mijn stadgenoot, gitarist Cok van Vuuren, de vlam in de pan, waarmee hij eens en te meer bewees dat hij, naast jenever, een van Schiedams belangrijkste exportproducten is. Grote indruk maakte op mij het bluesnummer ‘The Beast’ over de strijd tegen kanker. De interactie tussen Jan Willem en publiek was groot. De nummers werden op een leuke manier aangekondigd en reacties uit het publiek werden door Roy ad rem beantwoord. Bij de band was duidelijk het speelplezier aanwezig, waardoor het voor het publiek in de goedgevulde Kroepoekfabriek een prima avond is geworden.

Ook de entourage van de Kroepoekfabriek hielp in een positieve manier mee aan de geslaagde avond. Het is een niet al te grote zaal, waar het publiek zowel op de begane grond als vanaf het balkon een goed zicht heeft op het podium. De medewerkers zijn vriendelijk, de prijzen zijn schappelijk, de garderobe is gratis en het parkeren is gratis. Het hielp allemaal mee.

Foto’s (c) Eric Campfens

 

Deel: