Bij onze oosterburen zijn zij een veelgevraagde band, deze uit Groningen afkomstige VanderLinde. Met ‘Devil’s Trails’ heeft deze band hun zesde album uitgebracht. Een dubbelalbum, waarop de stijlen waarin de band zich beweegt mooi voor het voetlicht worden gebracht. We horen pop, americana, rock tot onvervalste hardrock aan toe. Ruim twee uur en 31 + 1 (hidden track) nummers lang is het volop genieten. Naast naamgever Arjan van der Linde (zang, bas, gitaar en de belangrijkste songwriter) bestaat de band uit Bert Schwertmann (gitaar, bas en zang), Wietse Koning (gitaar) en Mark Eshuis (drums).

Het album is opgenomen in de The Bamboo Room in Highland Heights, Kentucky met Erwin Musper aan de knoppen, die ook al producer was van Def Leppard, Bon Jovi, VanHalen en Anouk om er maar een paar te noemen. Ook King of the World heeft hun nieuwste cd er opgenomen. Arjan van der Linde en de mannen van KOTW zijn geen onbekenden van elkaar. Zo speelt KOTW-drummer Fokke de Jong hier op een aantal nummers mee. Het dubbelalbum is qua muziekstijlen netjes verdeeld in pop, rock en americana op de eerste cd. Rock en hardrock vinden we op de tweede. De eerste cd heeft associaties met de muziek van Stephen Stills, Crowded House en de Eagles. Met goed in het gehoor liggende nummers als ‘Florescent Light’, ‘Love Accordingly (Song For Evelyn)’ en ‘Talk About It’. Op de tweede laat VanderLinde horen ook stevig en hard te kunnen rocken met onder meer ‘She’s Rock ’n Roll’ en ‘Miss Molly’. Drie van de nummers zijn live opgenomen. Als verrassing is een hidden track opgenomen in de vorm van Led Zeppelins ‘The Ocean’.

Een meer dan uitstekend album van deze prima Nederlandse formatie. Muziek die je toch veel te weinig op de Nederlandse radio hoort. Eerder heb ik over VanderLinde al eens geschreven dat ik zelf een term als on-Nederlands goed niet graag gebruik. VanderLinde zou ik willen omschrijven als een band die grote internationale namen recht in de ogen kan kijken. (Snakebite Records/Bertus) (8,5/10)

Deel: