Doornroosje zag het aantal betalende bezoekers van het poppodium aan het Stationsplein in Nijmegen in 2016 toenemen tot 144.174 (2015: 125.992). Na een groei van 38% in 2014 (opening nieuwbouw) en 52% in 2015, blijven ook in het tweede volledige jaar in de nieuwbouw meer en meer mensen Doornroosje ontdekken.

De groei in 2016 komt vooral doordat er meer concerten plaatsvonden in de Rode Zaal (capaciteit 1.100). Het aantal concerten is hier opgevoerd van 47 in 2015 naar 58 in 2016. Doornroosje kan met deze zaal grotere artiesten binnenhalen, en breidt het programma hier geleidelijk uit om ook het nieuwe publiek goed te leren kennen. Dat het publiek voor deze concerten zich uitbreidt blijkt ook doordat de gemiddelde bezettingsgraad van deze zaal is gestegen van 73% naar 80%. In de Paarse Zaal (capaciteit 400) wordt intussen het programma voortgezet waar Doornroosje al jaren om wordt geroemd, en hier vindt het merendeel van de concerten plaats (80 in 2016 versus 76 in 2015).

Afgelopen jaar mocht Doornroosje de titel van beste poppodium van Nederland dragen, een eer waarvoor het opnieuw is genomineerd. Ook programmeur Robert Meijerink is genomineerd als beste in zijn vakgebied. De winnaars worden bekend gemaakt bij de uitreiking van de IJzeren Podiumdieren op zaterdag 14 januari in Groningen.

Op 139 concerten in Doornroosje kwamen in totaal 72.834 betalende bezoekers af (56.878 in 2015). Door het publiek werd Slayer als het hoogtepunt van het jaar aangewezen, en het was dan ook een unieke en waarschijnlijk eenmalige kans om deze iconische metalband niet één, maar zelfs twee keer in Doornroosje te kunnen zien. Ook de lokale helden van De Staat presteerden het twee keer uit te verkopen. Verder waren er weer vele artiesten die lieten zien dat we nog veel meer van ze zullen gaan horen, zoals de metalband Avatar die, tijdens hun grootste uitverkochte headliner-show tot nu toe, de zaal plat speelde, en King Gizzard & The Lizard Wizard die zorgde voor een ultieme rock-n-roll beleving. Acts als Alex Vargas, Kovacs, en Jack Garratt lieten zien de hype voorbij te zijn en een enorme dosis muzikaliteit in huis te hebben. Een speciale vermelding mag er ook zijn voor Maarten Devoldere die eerst met Balthazar en later met Warhaus veel indruk maakte.

In totaal werden in Doornroosje 61 dance-events georganiseerd waar 53.557 betalende bezoekers op afkwamen (51.108 in 2015). De première van een documentaire over 20 jaar Planet Rose werd uitbundig gevierd met een rode loper, paparazzi, kippenvel en een staande ovatie na afloop. Toppers van de prestigieuze Resident Advisor DJ poll, Dixon en Jackmaster, maakten tijdens Subcultuur hun faam waar met grandioze sets. Netsky, die zowel het genre van drum&bass als zalen ter grootte van Doornroosje eigenlijk al ontgroeid is, was een unicum om mee te maken. Hiphopdansavond Chocolade heeft zijn naam dit jaar definitief gevestigd, met de dj-vaardigheden van Eskei83 als een van de opvallende hoogtepunten.

Het kleinere poppodium Merleyn heeft zich onder de vleugels van Doornroosje bewezen als een belangrijke schakel in de popketen. Met 166 activiteiten wist Merleyn 27.177 bezoekers te trekken in 2016 (26.617 in 2015). Onder andere Indian Askin, Kevin Morby en Dans Dans zorgden voor muzikale hoogtepunten. Jett Rebel kwam een verrassende show doen met The Jett Rebel 3, en de trouwe residents van Keljet werden dit jaar opgepikt als 3FM Serious Talent. Live hiphop is in Merleyn intussen helemaal opgebloeid onder hoede van Brotherhood, met als hoogtepunt de show van Yung Internet.

Doornroosje werkt nauw samen met andere Nijmeegse instellingen en podia, waarbij de grootschalige concerten in de Stadsschouwburg (o.a. Tommy Emmanuel en Suzanne Vega) en in De Vereeniging (Joe Jackson en Brian Ferry) het meest in het oog springen. Ook vonden er concerten plaats in LUX, in Openluchttheater De Goffert, en de Stevenskerk Live concerten tijdens de Vierdaagsefeesten. Doornroosje zet zich bovendien in voor grotere evenementen op buitenlocaties zoals het Valkhof Festival, Kids ’n Billies, Bevrijdingsfestival Nijmegen en FortaRock, en beheert het Openluchttheater de Goffert (9.325 bezoekers in 2016 met 21 activiteiten). In totaal heeft Doornroosje in 2016 met 448 activiteiten 319.453 muziekliefhebbers bereikt (297.304 bij 477 activiteiten in 2015). De totale publieksgroei in 2016 komt vrijwel volledig op het conto van het programma in de eigen zalen van Doornroosje.

Deel: