Op de dag dat David Bowie 70 jaar zou zijn geworden, hebben zijn erven een nieuwe EP uitgebracht met 4 nummers. Echt nieuw zijn de nummers echter niet. De eerste track ‘Lazarus’ stond al op Bowie’s laatste album ‘Blackstar’ en deze versie verschilt daar niet van. De andere drie nummers verschenen eerder afgelopen najaar als bonustracks op de soundtrack van de musical ‘Lazarus’. Daaraan had Bowie nog kort voor zijn overlijden meegewerkt en daarvoor waren de drie nummers op deze EP ook bedoeld. Het is dus niets meer dan een publiciteitsstunt om dit aan te kondigen als nieuwe nummers. Het voordeel is misschien dat mensen deze nummers nu los kunnen verkrijgen zonder de uitvoeringen van de musicalcast erbij.

De nummers zijn opgenomen tijdens de sessies voor ‘Blackstar’ en dat is duidelijk te horen. De titeltrack klinkt als een breekbare ballad en als Bowie op z’n puurst. Bowie neemt in de tekst afscheid van het leven, maar was er eigenlijk nog niet klaar mee, getuige van de laatste zin: ‘This is not quite yet’. Het had op ‘Blackstar’ mooi kunnen aansluiten op het nummer ‘I Can’t Give Everything Away’.

Die boodschap klinkt door in ‘Killing A Little Time’, maar dan grimmiger. Het is een nummer in de jazzrockstijl van ‘Sue (Or In A Season Of Crime’). Het daarop volgende ‘When I Met You’ klinkt als een vroege en snellere versie van ‘Dollar Days’. Misschien was dit een vroegere versie van het uiteindelijke nummer op ‘Blackstar’.

Van in ieder geval twee nummers, ‘No Plan’ en ‘Killing A Little Time’, is het de vraag waarom ze niet op ‘Blackstar’ zijn verschenen. Ze zouden er niet op hebben misstaan. Een beetje geldklopperij is de release van deze EP wel, maar zeker het titelnummer is de moeite waard om toch tot aanschaf over te gaan als Bowiefan zijnde. (7,0/10) (ISO)

Deel: