Het eerste soloalbum ‘The Wave’ van Keane-zanger Tom Chaplin kwam met horten en stoten tot stand. De verslavingsgevoelige zanger viel terug in zijn oude gewoonten en ging er in 2014 bijna aan onderdoor. Maar hij kickte af en de inspiratie voor The Wave keerde terug. “Ik kon geen vader en echtgenoot zijn, en was al helemaal niet creatief in die verschrikkelijke tijd.”

In 2013 besluit Keane er tijdelijk mee te stoppen. “Tijdens een tournee door Amerika bedacht ik dat ik er weinig zin meer in had”, blikt Chaplin terug. “We konden er nog heel lang mee doorgaan en het zou een makkelijk leven zijn maar ik merkte dat ik een nieuwe uitdaging nodig had. Dat vertelde ik de jongens, ze vonden het best moeilijk om te horen. Maar ik wist dat ik een soloplaat wilde gaan maken.”

Verantwoordelijkheden

Na de tournee met Keane stort Chaplin zich op zijn soloplaat, maar het werk stokt. “Na een vakantie in Australië verloor ik mijn motivatie grotendeels. Daarnaast slopen drugsproblemen terug in mijn leven, ik ging weer veel gebruiken.” De nu 37-jarige Brit kampte tien jaar geleden ook al met een drugsverslaving, waar hij toen vanaf kwam. “In maart 2014 werd mijn dochter geboren. Maar ik kon geen goede vader zijn en maakte geen muziek meer, mijn verslaving begon alles te overschaduwen. Ik wilde alleen maar wegrennen van al mijn verantwoordelijkheden.”

Relaties herstellen

Ook deze keer lukt het Chaplin om weer af te kicken. “2015 was een geweldig jaar voor me. Met behulp van veel therapie leerde ik mezelf beter kennen. Veel songs op The Wave zijn geschreven toen ik onder behandeling was. Ik probeerde de relaties die ik kapot had gemaakt met mijn vrouw, mijn dochter maar ook met mezelf te herstellen. Dat beïnvloedde mijn schrijfproces. Het album lijkt nu een verhaal te vertellen, als een film.”

Gevaarlijk verlangen

In de single Hardened Heart beschrijft Chaplin zijn valkuilen in het leven. “Ik ben iemand die zich van nature graag afzondert, en dan ga ik drugs gebruiken. Ik ben nogal verlegen en vind het moeilijk om relaties aan te gaan. Maar ik heb geleerd dat ik veel gelukkiger ben als ik wel onder de mensen ben. Ik beschrijf in de song mijn gevaarlijke verlangen naar eenzaamheid.”

Drugs bieden de illusie van controle hebben over je leven, weet Chaplin. “Als je je slecht voelt, laat het je beter voelen. Als je je goed voelt, kun je dat tijdelijk verlengen. Maar het is geen oplossing. Het is beter om je door het leven te laten meevoeren, The Wave gaat over de acceptatie daarvan.”

Deel: