Een interview met Allee Willis, die verantwoordelijk is voor de tekst van nummers die in totaal maar liefst 50 miljoen keer over de toonbank gingen. Op haar conto onder meer ‘September’ van Earth, Wind & Fire.

Wat hebben de nummers ‘What have I done to deserve this?’ van de Pet Shop Boys en Dusty Springfield, ‘September’ van Earth, Wind & Fire en de Friends-hit ‘I’ll be there for you’ van The Rembrandts met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal – al dan niet deels – uit het brein van Allee Willis ontsproten. Top 2000 untold stories gaat in Los Angeles langs bij deze vrouw die bij het grote publiek onbekend is, maar van wie er in totaal maar liefst 50 miljoen singles zijn verkocht. In een interview met muzieksite npr.org vertelt ze dat ze dat ze haar belangrijkste les in het vak leerde van Earth, Wind & Fire-frontman Maurice White: De groove is altijd belangrijker dan de tekst. Vandaar ook de tekst ‘Ba-dee-ya, say, do you remember. Ba-dee-ya, dancing in September’.

Eindejaarsevenement
De Top 2000 is een jaarlijks terugkerend eindejaarsevenement. Luisteraars kunnen stemmen op de – volgens hen – beste liedjes aller tijden. NPO Radio 2 zendt de lijst in de aanloop naar de jaarwisseling integraal uit – alle tweeduizend nummers komen dus langs. Vaste klanten in de top van de lijst zijn ‘Bohemian rhapsody’ van Queen, ‘Hotel California’ van The Eagles en ‘Stairway to heaven’ van Led Zeppelin. Vorig jaar pakte John Lennons ‘Imagine’ de eerste plek.

Top 2000 – The untold stories, 22:00 – 22:40 uur, NPO 3

Deel: