Voor het vijfde Alter Bridge-album ‘The Last Hero’ lag de inspiratie voor het oprapen, zegt zanger en tekstschrijver Myles Kennedy. De huidige verkiezingsstrijd in Amerika is zo overweldigend aanwezig dat hij er moeilijk onderuit kwam. Maar Kennedy weigert het een politiek album te noemen. “Het enige dat je bereikt met een kant kiezen en mensen de les lezen, is ze irriteren.”

Alter Bridge uit Orlando, Florida ontstaat in 2004 na het uiteenvallen van het immens populaire Creed. Het is feitelijk dezelfde band maar met de nieuwe zanger Myles Kennedy. Alter Bridge heeft commercieel nooit kunnen tippen aan de tientallen miljoenen platen die Creed verkocht, maar werd vanaf het debuutalbum ‘One Day Remains’ (2004) meer gewaardeerd door muziekcritici. Gitarist Mark Tremonti is ook actief met zijn eigen band Tremonti en Myles Kennedy zong onder meer in de band van Guns N’ Roses-gitarist Slash.

Desillusie

De eerste single van ‘The Last Hero’ heet ‘Show Me A Leader’. Myles Kennedy is zich ervan bewust dat het album als politiek wordt opgevat, maar wil dat idee wat nuanceren. “De plaat zoomt in op het concept ‘held’, de truc was om het niet overduidelijk politiek te maken. Ik spreek bewust geen voorkeur uit. Maar om mij heen zie ik gepassioneerde mensen die vraagtekens plaatsen bij wat er momenteel gebeurt. Wat ik als tekstschrijver probeer te doen, is die emoties verwoorden. Ik ervaar veel desillusie bij mensen, daar heb ik me door laten inspireren.”

Stemadvies 

De 46-jarige zanger benadrukt dat luisteraars geen stemadvies van Alter Bridge hoeven te verwachten. “Bij een politieke plaat denk ik aan muziek met een agenda, bedoeld om mensen te beïnvloeden in hun denkbeelden. Maar het gaat mij niks aan wat mensen stemmen. Ik ben me ervan bewust dat muziek een heel krachtig medium is en dat geeft een bepaalde verantwoordelijkheid. Wij proberen mensen aan het denken te zetten maar ik hoop ook dat onze muziek troost biedt. Het is nooit negatief van insteek geweest, ik hoop dat mensen er iets positiefs uithalen.”

Overtuiging

Door de roerige tijden in zijn thuisland kwam ‘The Last Hero’ relatief makkelijk tot stand, bekent Kennedy. “Er was zoveel aan de hand dat het moeilijk was om er niet door geïnspireerd te raken. Dat was eigenlijk wel fijn. Ik heb een haat-liefdeverhouding met teksten schrijven. Met een gitaar gaan zitten om melodieën te bedenken is leuk, maar de teksten zijn het zwaarste gedeelte. Je moet geloven in wat je zegt en het met overtuiging kunnen zingen. Als ik iets zing waar ik niks bij voel, heeft de luisteraar dat gelijk door.”

Alter Bridge speelt 10 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam.
Deel: