Met ‘Let Her Go’ heeft Mike Rosenberg alias Passenger één van de grootste hits van de afgelopen twintig jaar op zijn naam staan. Het liedje uit 2012 bereikte vorig jaar een miljard views op Youtube, een feit dat nog steeds zeldzaam is. De Britse singer-songwriter brengt deze maand zijn achtste album ‘Young As The Morning Old As The Sea’ uit. “Ik zing over dingen die iedereen voelt, maar die mensen zelf moeilijk onder woorden kunnen brengen.”

De nu 32-jarige Mike Rosenberg uit Brighton richt in 2003 de band Passenger op. Na één album valt de band in 2009 uit elkaar, maar Rosenberg behoudt de naam voor zijn solowerk. Hij is in die tijd erg actief als straatmuzikant. In 2012 komt zijn carrière in een stroomversnelling als hij veel voorprogramma’s voor Ed Sheeran doet. Passenger breekt dat jaar wereldwijd door met de single ‘Let Her Go’ en het album ‘All The Little Lights’.

Vondelpark

Hij speelt niet meer op straat, maar Passenger geeft nog regelmatig gratis optredens op openbare plekken die hij vlak van tevoren aankondigt. In juni deed hij dat voor de tweede keer in het Amsterdamse Vondelpark. “Het Brexit-referendum was net geweest. Veel mensen waren boos en verdrietig over de uitslag, waaronder ik. Zo’n mooie dag in het Vondelpark was toen precies wat ik nodig had.”

Straatmuzikant

Op 26 oktober staat Passenger in de Ziggo Dome, maar Rosenberg zegt het leven als straatmuzikant nog steeds te missen. “Natuurlijk kijk ik er nu door een roze bril op terug, het was voor mij persoonlijk ook wel een moeilijke tijd. Maar ik hou van de eerlijkheid en de directheid, er is geen barrière tussen jou en het publiek. Als muzikant staat er minder druk op je, het is geen optreden waar mensen vijftig euro voor hebben betaald en al maanden naar uitkijken.”

Rosenberg begon er ooit mee omdat hij wat hoopte te verdienen. “Ik had geen geld en nauwelijks kanalen om mijn muziek met mensen te delen. Maar het werd echt een manier van leven, ik heb ontzettend veel geleerd in die tijd. Van agressieve straatmuzikanten tot politie en vervelende middenstanders, er gebeurde elke dag wel wat. Je kunt altijd het best aardig en kalm tegen iedereen blijven. Dat was een levensles.”

Dagboeken

Het inspireerde veel van zijn liedjes. “Ik schreef toen over mensen die ik ontmoette en hun verhalen. Nu reis ik in een tourbus, wat goede en slechte kanten heeft. Ik heb minder direct contact met mensen, wat jammer is. Albums zijn voor mij als dagboeken. Als ik een oude plaat van mezelf terug hoor, weet ik weer precies hoe mijn leven er toen uitzag. Het zijn bijzondere documenten.”

En niet alleen voor Rosenberg zelf, want hij is immens populair. “Goede liedjes hoeven niet gecompliceerd te zijn, de beste zijn vaak heel simpel. Ze verwoorden iets dat iedereen voelt. Ik denk dat ‘Let Her Go’ daarom zo aansloeg.”

Passenger speelt 26 juli in de Ziggo Dome in Amsterdam.

©FaceCulture

Deel: