Met het vijfde album ‘Death Of A Bachelor’ behaalde Panic! At The Disco uit Las Vegas voor het eerst de hoogste positie op de Amerikaanse hitlijst. Een bijzondere prestatie, mede omdat zanger Brendon Urie het enige overgebleven bandlid is. De plaat is eigenlijk zijn soloproject. “Het voelt bevrijdend, ik heb niet één compromis met iemand hoeven te sluiten.”

Panic! At The Disco ontstaat in 2004 op een middelbare school in Las Vegas. De band debuteert in 2005 succesvol met het debuutalbum ‘A Fever You Can’t Sweat Out’ en de emorock-single ‘I Write Sins Not Tragedies’. De muzikale richting wordt op latere albums soms drastisch gewijzigd maar de band blijft populair. Van de oorspronkelijke vier leden vallen er door de jaren steeds meer weg. In 2015 is alleen zanger Brendon Urie nog over.

De 29-jarige zanger zegt dat ‘Death Of A Bachelor’ niet drastisch anders tot stand kwam dan vorige platen. “Ik maakte altijd al zelf demo’s alleen speelde de band het materiaal meestal opnieuw in. Deze keer behield ik mijn meeste eigen partijen.” In 2015 stapt drummer Spencer Smith als laatste originele bandlid naast Urie op. Dat was geen verrassing volgens de zanger: “Het zat eraan te komen, we hadden er al een paar keer over gepraat. Hij besloot dat hij wat anders wilde doen, wat ik respecteerde. We zijn nog steeds vrienden.”

Frank Sinatra

Brendon Urie is nu nog de enige kapitein op het schip en dat bevalt hem prima. “Het voelde bevrijdend. In het verleden kreeg ik er sommige dingen niet door bij de band, nu waren er muzikaal geen beperkingen. Wat een beetje gevaarlijk is, want ik ga nogal onstuimig te werk soms. De titelsong ‘Death Of A Bachelor’ hadden mijn bandleden waarschijnlijk afgekeurd in deze vorm. Het is een rare mix tussen Frank Sinatra en Beyoncé geworden die ik gaaf vind, dus ik maakte het gewoon.”

Acteren

De zanger houdt zich ook bezig met de muziekvideo’s van Panic! At The Disco. “Het geeft me naast de muziek nog een creatieve uitlaatklep. Het is een uitdaging om drie minuten te acteren en elke keer een ander personage neer te zetten. Spelen met beeld bij muziek is interessant, soms kies je voor het tegenovergestelde van waar de tekst over gaat.” Urie heeft een sluimerende ambitie om te acteren. “Ik heb een aantal audities voor films gedaan, maar trok me uiteindelijk zelf terug. Ik vond het doodeng.”

Deel: