Op 5 mei viert Nederland haar vrijheid. Zoals altijd wordt dat groots aangepakt met veertien bevrijdingsfestivals door het hele land. NOS Bevrijdingsdag doet verslag van de festiviteiten en sluit traditiegetrouw af met het 5 mei-concert op de Amstel.

Koning en koningin
Onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima treden diverse artiesten op onder begeleiding van het Radio Filharmonisch Orkest. Dit jaar zijn dat Ali B, Paul de Munnik, Hadewych Minis en de cast van de musical ‘De Tweeling’. Rik van de Westelaken spreekt achter de schermen met de artiesten en zal informeren naar wat vrijheid voor hen betekent. Als opmaat naar het concert wordt een impressie gegeven van de viering van Bevrijdingsdag in Groningen waar de nationale viering officieel begon.

5 mei-lezing
In de Groningse Stadsschouwburg houdt Thomas Erdbrink, bekend van Onze man in Teheran, een 5 mei-lezing die rechtstreeks wordt uitgezonden. Na afloop gaat hij in gesprek met Art Rooijakkers. De presentator besteedt ook aandacht aan het Nationaal Vrijheidsonderzoek waarin Nederlanders wordt gevraagd naar hun beleving bij 4 en 5 mei. Winfried Baijens sluit de dag bij de NOS af met een verslag van het Bevrijdingsfestival Zwolle. De feestelijkheden in het land, zoals de veertien festivals, zullen druk bezocht worden. Dit jaar valt 5 mei ook op de feestdag van Hemelvaart en hebben veel mensen een officiële vrije dag.

Bevrijdingsdag 2016, 20:20 – 22:15 uur, NPO 1

Deel: