Het is misschien wel de hardst werkende band van Nederland: ‘Birth of Joy’. Niet alleen treedt de band enorm veel op (meer dan 450 optredens in drie jaar in binnen- en buitenland), het drietal bracht in de afgelopen vier jaar naast twee live albums ook nog eens drie studioalbums uit. Ook 2016 belooft een tomeloos jaar te worden, na het tamelijk rustige 2015 waarin zowel drummer Bob Hogenelst als toetsenist Gert-Jan Gutman afstudeerden aan het conservatorium en laatstgenoemde naast de band tijd overhield om zijn debuutroman te schrijven.

Birth of Joy Paradiso Noord 5_MG_4518

Na de release van het laatste album ‘Get Well’, dat eind februari uitkwam, was het optreden in Paradiso Tolhuistuin op 13 maart het laatste cluboptreden in Nederland. De tomeloze energie straalde het trio ook op het podium uit. Sixties on steroids omschrijft BoJ zijn eigen muziek, en dat is niks teveel gezegd. Een mengeling van zware psychedelica, gruizige garagerock en klassieke hardrock, op tempo gebracht door invloeden van punk en stonerrock.

Birth of Joy Paradiso Noord 4_MG_4494

De nummers van de nieuwe plaat kennen veel tempowisselingen en dynamiek. Het is drummer Hogenelst, op het podium middenvoor tussen zanger Kevin Stunnenberg en toetsenist Gutman, die de regie in handen hield en de uitwaaierende improvisaties van hemzelf en zijn medemuzikanten weer bij elkaar bracht. De nieuwe nummers werden afgewisseld door oude nummers van eerdere albums. Tegen het einde van de avond vloog het dak er af. De band sloot af met nieuwe singel ‘Hands Down’, en kwam nog terug voor ‘Make Things Happen’. Ook in Tolhuistuin liet Birth of Joy zien dat ze een van de beste live bands van Nederland van dit moment is.

Foto’s: © Frank Dijkgraaf / Maxazine

Deel: