In een volledig uitverkochte theaterzaal in de Melkweg Amsterdam vond vorige week de albumpresentatie van de Nederlandse indiepopband Causes plaats. ‘Under Bridges That You Built For Me’ is het langverwachte debuutalbum van de populaire band.

De Britse frontman Rupert Blackman, die als tekstschrijver onder andere heeft gewerkt voor Alain Clark en Mainstreet, kwam een aantal jaren geleden naar Nederland en werd ontdekt als straatmuzikant in Utrecht. In 2013 bracht hij zijn soloalbum ‘The lights of home’ uit. Toen hij samen met Jan Schroder aan zijn 2e album begon te werken, werd het steeds duidelijker dat de band een grote rol speelde in het vormen van de nummers. Dit was het succesvolle begin van de band Causes.

Causes 1

Causes maakt geen typische singer-songwriterliedjes, maar heeft het geluid van een band, het geluid van Causes. In 2015 kwam de single ‘Teach me how to dance with you’ uit, een nummer dat het erg goed doet op de radio, en eind 2015 op de 1396e plaats van de Top 2000 vermeld staat.

Ongeveer 200 personen wachtten in de theaterzaal op de albumpresentatie van Causes. De theaterzaal is een kleine zaal met een klein podium, waardoor er gelijk een intieme sfeer gecreëerd werd. Met de bekende nummers als ‘Teach me how to dance with you’ en ‘Walk on water’ kregen de mannen het publiek mee, maar ook het nieuwe materiaal van het album sloeg erg goed aan.

Vooral ‘This Sinking Ship’ en ‘All For Us’ hebben zeker hitpotentie, en gaan we vast terug horen in de hitparades de komende periode. Het album komt binnen op nummer 2 in de iTunes album charts, en ik heb zo’n vermoeden dat de nummer 1 positie niet lang meer op zich zal laten wachten.

Deel: