Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2015. Bekijk hieronder het muzikale jaar 2015 van redacteur en recensent Peter van Cappelle.

2015 was wederom een goed concertjaar. Met zowel grote namen als nieuwe artiesten die indruk wisten te maken.

10. Seasick Steve – TivoliVredenburg

Seasick Steve, ©foto: Hans Schoo

 

De avond ervoor zou hij een nukkige indruk hebben gemaakt in Paradiso. Maar daar was deze avond in de Ronda zaal niets van de merken. Seasick Steve houdt van Utrecht en had het deze avond ook duidelijk naar zijn zin.

9. Mumford & Sons – Goffertpark

Mumford & Sons

Veel recensies over dit concert waren vrij negatief, maar persoonlijk heb ik de indruk dat ze dan bij een ander concert zijn geweest. Natuurlijk komt hun muziek beter tot z’n recht in een zaal, maar ook in het Goffertpark deden Marcus Mumford en de zijnen een uitstekende set. Waarmee ze lieten zien dat ze inmiddels headliner-waardig zijn.

8. The Tallest Man On Earth – TivoliVredenburg

Tallest man on earth

De zaal was zo muisstil en aandachtig dat er tijdens een stilte de enkele pratende mensen zichzelf daardoor in de kijker zetten. Maar over het algemeen wist de Zweedse singer-songwriter Kristian Matsson alias The Tallest Man on Earth de volledige aandacht voor zich te winnen. En het enthousiasme wist hij met zijn band goed over te brengen. Naast dat eigenlijk alles zeer sterk en mooi werd gespeeld.

7. Flogging Molly – Melkweg

 

Flogging Molly, ©foto: Sander van den Berg archief

Flogging Molly onderstreepte nog maar eens dat het een live band is die precies weet hoe ze een publiek los krijgen en een zaal plat weten te spelen.

6. Noel Gallagher’s High Flying Birds – TivoliVredenburg

Stephanie Free Maxazine Noel Gallagher6

Een optreden van Noel Gallagher en z’n High Flying Birds zijn een perfect alternatief zolang er geen Oasis reünie zal komen.

5. Benjamin Clementine – TivoliVredenburg

Benjamin Clementine

Waar het bij Noel Gallagher één grote wilde bende was in de Ronda zaal, was het bij Benjamin Clementine totaal het tegenovergesteld. Alleen op het podium achter een vleugel kreeg hij de Ronda zaal muisstil.

4. U2 – Ziggo Dome – Amsterdam

u2banner

Na alle (vaak onterechte) kritiek die Bono en consorten kregen te verduren bewezen ze met de concerten van hun ‘Innocence + Experience’ tour dat ze nog altijd als liveband koperloper zijn.

3. Florence + The Machine – Ziggo Dome

Florence-and-The-Machine

Florence Welch is inmiddels een perfecte gastvrouw geworden die niet alleen over een sterke stem en goede liedjes beschikt, maar ook weet hoe ze een publiek voor zich moet winnen.

2. Paul McCartney – Ziggo Dome – Amsterdam

Paul McCartney

Hoe vaak ik hem inmiddels dan ook al live heb gezien; een concert van Paul McCartney is anno 2015 nog altijd de moeite waard. 73 jaar, en nog altijd ruim 3 duur een gevarieerde set voorschotelen. Waarbij hij ook voor de grootste diehard fans tijdens deze tournee een aantal verrassende songkeuzes had toegevoegd aan de setlist. Hij mag dan 73 jaar zijn, maar wie gelooft dat nog na het zien van de energieke concerten in de Ziggo Dome?

1. Lianne La Havas – TivoliVredenburg

Lianne la Havas ©foto: Eric van Nieuwland

Het is ook wel duidelijk dat Lianne La Havas inmiddels goed weet hoe ze een zaal moet bespelen. Het is bijzonder hoe moeiteloos ze kan omschakelen van aanstekelijke nummers als ‘What You Don’t Do’ naar een gevoel sober nummer als ‘Lost & Found’. Mocht ze ooit in grotere zalen spelen dan ben ik erg blij dat ik haar nog in deze intiemere setting heb zien optreden.

Deel: