Op haar debuutalbum ‘And More’ mocht zangeres Sandra van Nieuwland nog geen eigen nummers kwijt. Sindsdien heeft ze zich volledig gestort op het liedjes schrijven. Voor haar nieuwe plaat ‘Breaking New Ground’ schreef ze alleen, maar ook met het Londens duo The Nexus, haar bandleden, en oude bekende Tjeerd Bomhof. “Je kan zoveel van anderen leren, hoe ze werken of ergens voor gaan. Songwriting vind ik het leukste en daar wil ik nog veel meer in leren. Daar heb ik ook het meest al van geleerd.”

Het grote publiek maakt kennis met van Nieuwland wanneer na haar optreden in het derde seizoen van de talentenjacht The Voice of Holland. Tijdens haar deelname aan het programma vestigt de zangeres record na record. Zo komen haar vier singles ‘More’, ‘Keep Your Head Up’, ‘Beggin’ ‘ en ‘New Age’ achtereenvolgend binnen op nummer 1 in de single top 100. Met de eerst drie liedjes houdt van Nieuwland zelfs de top-3 in haar ééntje vast. Voor haar tweede plaat ‘Banging On The Doors Of Love’ (2013) wint van Nieuwland tevens een Edison popprijs. Na een tijd stilte rondom de zangeres is ze in 2015 te zien in het 16e seizoen van Expeditie Robinson.

Meer durven op Breaking New Ground

Sinds haar optreden bij The Voice zegt van Nieuwland enorm gegroeid te zijn wat liedjes schrijven betreft. “Je kan heel snel bij het schrijven denken van dit is niks of je zet een idee niet door. Wanneer je schrijft moet je dat overboord zetten en er gewoon voor gaan, ook al is een ander idee beter, of denk je de volgende dag dit is niks, en gebruik je het niet. Dat doet er niet toe. Ik heb vooral geleerd meer te durven, om te geloven in je idee en het te delen.”

Door actief in het schrijfproces te zitten kwam er volgens de zangeres vanzelf een richting voor haar nieuwe plaat ‘Breaking New Ground’ naar voren. “Gaandeweg dat hele proces kom je erachter dat je er strijkers op wil. Dus het wordt opeens veel meer orkestraal”, vertelt van Nieuwland. “Waar het vorige album wat meer pop was is dit album wel groots maar op een andere manier. Het is weer wat meer in dienst van de zang.”

Breaking New Ground

Van Nieuwland haalde voor ‘Breaking New Ground’ veel inspiratie uit haar ervaringen tijdens Expeditie Robinson. “Je hebt geen suiker, geen eten, je wordt een soort van high maar dan op een heldere manier. Het aanwezig zijn en aangaan van het leven, ik ben er niet bewust over gaan schrijven maar achteraf gezien komt dat wel vaak terug”, vertelt de zangeres. De titel is dan ook niet voor niets ‘Breaking New Ground’ geworden. “Je gaat een nieuwe kant op, wat ook betekent dat je dingen los laat. Ook al is iets eng of je gaat op je bek of faalt, je doet het toch. Ik zeg niet dat ik dat altijd goed kan maar dat is wel mijn streven.”

Sandra van Nieuwland reist in het voorjaar van 2016 door het land met haar theatertour ‘Face It!’
Deel: