Op vrijdag 13 november is het zevende studioalbum ‘7’ van de 3JS uitgekomen. De voorbereiding op het album was grondig: een jaar geleden trokken de 3JS naar Los Angeles om daar te werken met verschillende ervaren Amerikaanse schrijvers en dat merk je. In de titel zitten vele lagen verscholen, uiteraard is dit het zevende album van de 3JS, maar het cijfer 7 is een veelvoorkomend aantal: een week heeft zeven dagen, de aarde zeven zeeën, zeven wereldwonderen en niet onbelangrijk,  7 is ook het geluksgetal. Treffend voor de band waarvan op elk album de zoektocht naar geluk een rode draad is in de teksten.

Eén dag eerder, op donderdagavond 12 november, presenteerde de 3JS het nieuwe studioalbum in Club Ziggo Amsterdam. Hierbij gaven de Volendammers een uniek optreden aan 300 winnaars van Ziggo.  Om kans te maken op 2 tickets moesten fans hun ultieme geluksmoment filmen in 7 seconden en dit filmpje delen via Instagram of Twitter.

Iets over negen begon de avond met een welkomstwoord van Jaap Reesema, waarna vrij snel de 3JS het podium beklommen. Voor dat het optreden kon beginnen, moest natuurlijk het eerste officiële exemplaar van studioalbum ‘7’ uitgereikt worden. Dit werd verzorgd door collega-muzikant Simon Keizer. Na een fotomoment en een kort woordje door Simon, was het tijd om de eerste nummers live ten gehore te brengen.

De 3JS begon het optreden met ‘Open’, de eerste single van het nieuwe album, en de tweede single ‘Samen Door’. ‘Samen ‘Door’ is slechts één van de drie singles opgenomen in Los Angeles die uiteindelijk het album gehaald hebben. Een nummer met een lekkere autorijd-beat, duidelijk geïnspireerd door Fleetwood Mac. Bij het derde nummer, ‘De Zon Komt Steeds Weer Op’, kwam de bekende ukelele van Jaap Kwakman ten tonele. Een typisch 3JS nummer; Onvoorspelbaar met een heel somber couplet qua tekst en melodie en een refrein dat qua melodie eigenlijk best vrolijk en huppelend wordt.

Jan Dulles vond het vervolgens tijd voor wat bekender werk. Hij maakte de vergelijking met honden die niet uit de mand kunnen komen. Het publiek wil meezingen, maar kan dat door de nieuwe nummers niet. Vandaar het nummer ‘Twee Zielen’, afkomstig van het album ‘Dichter Bij De Horizon’. Dit nummer werd vervolgd met ‘Dan Ben Jij Weer Hier’. De tekst van ‘Dan ben jij weer hier’ gaat over het gemis van een overleden dierbare. Tussendoor werd er door Jaap nog even reclame voor Ziggo gemaakt, waarna de band snel doorging met ‘Gewoon Gelukkig’. Tijd voor een positief nummer vond Jan Dulles. Ook al gaat het nummer eigenlijk over het doodschieten van iemand, vulde Jan De Witte aan, een klassiek country-cowboy nummer. Een beetje Johnny Cash-achtig met tussendoor een mondharmonica, gespeeld door Jan Dulles. Ook dit nummer werd in Los Angeles geschreven.

Tijd voor ‘Pas Dan Laat Ik Je Gaan’. Een romantisch, positief liefdeslied op een swingende en uptempo beat. Na misschien wel het bekendste 3JS nummer ‘Wat Is Dromen’ werd het nieuwe nummer ‘Schots En Scheef’ gespeeld. Wederom uitgevoerd in de nieuwe popsound die vaker te horen is op ‘7’. Na ‘Grenzeloos’, geschreven over de dochter van Jaap Kwakman, was het tijd voor het laatste nummer ‘De Helft Van Mij’, samen geschreven met Arno Krabman.

Na opnieuw een bedankje aan Ziggo en aan alle aanwezige fans volgde nog het vrolijke ‘Alles Overnieuw’. Na ‘Geloven In Het Leven’ is de avond dan toch echt tot een einde gekomen. De 3JS vinden het fijn om te zien dat er ook steeds meer mannen in de zaal staan, zolang het merendeel maar vrouw blijft!

Volgens de 3JS toont de band op dit album een mooie stap voorwaarts. Met een duidelijke eenheid in de nummers en de bevestiging van de échte 3JS-sound. Tijdens dit optreden hebben de 3JS laten zien dat de nummers positief ontvangen werden bij het aanwezige publiek. Begeleid door vier topmuzikanten zetten de 3JS een sterk optreden neer, met de prachtige zuivere stem van zanger Jan Dulles.

 

Deel: