Luka Bloom had donderdag 5 november in Amsterdam concurrentie van Foo Fighters, Editors en Bob Dylan maar slaagde er toch in om People’s Place met ruim 350 fans te vullen. Het was zijn laatste optreden van zijn ‘Autumn Tour of Holland’.

lukabloom13

Byron Bay

Byron Bay is een Gentse band en hun sound wordt gekenmerkt door een combinatie van meerstemmige samenzang en elektronica, maar speciaal voor deze gelegenheid speelde ze als akoestisch duo. Dat werd al meteen onderstreept bij ‘Same Cloud’ dat met een mooie combinatie van gitaarsamples en meerstemmigheid prachtig klonk. Het nummer ‘Goldfish’ over een “girl next door” was compleet anders mede door de grappige tekst. “I’ll Keep An Eye On Your Door, I’ll Even Feed Your Goldfish”. Byron Bay was een perfecte opening en liet het publiek daarmee in goede handen achter voor Luka Bloom

Luka Bloom

In 1999 arriveerde Luka Bloom per fiets op Pinkpop ten tijde van zijn album ‘Accoustic Motorbike’ en liep destijds met zijn gitaar over het terrein om het festivalpubliek te vermaken. Nu een paar jaartjes later is hij inmiddels aanbeland bij zijn 21ste plaat ‘Head And Heart’. Daarop staan, naast nieuw materiaal, ook covers van onder anderen Roberta Flack, Don McLean en Bob Dylan, die hij op zijn eigen manier interpreteert. Bloom is na al die jaren nog steeds zijn publiek dankbaar en liet dat al merken in het interview dat hij met Maxazine had voor het optreden. Ook tijdens het optreden in People’s Place babbelde Luka er lustig op los. Hij grapte dat hij met Bob Dylan had afgesproken dat ze om 21.30 uur tegelijkertijd ‘My Love’ zouden spelen. Uit het publiek kwam “Thank You Luka Bloom” wat hij dan weer beantwoordde met: “Thank You More!”

Bloom speelde ook geen geplande setlist af maar improviseerde de hele avond zijn optreden. Er was veel energie in de zaal en hij voelde feilloos aan dat er een  behoefte ontstond om mee te zingen. Daarom speelde hij ‘Fertile Rock’ al redelijk vroeg, terwijl dat normaal  pas veel later in de set zou zitten. Zo laveerde hij makkelijk van het ene naar het andere nummer.

Lekker op de praatstoel, deed hij uitleg over zijn songs zo ook over “Iowland brothers” voor alle Ierse broeders die in de eerste wereldoorlog vochten. Aan het eind maakte hij een statement: “Promise me this will never happen again”. Dat toonde zijn activisme, want hij is ook maatschappelijk betrokken en maakt zich hard voor milieuproblemen en minderheidsgroepen.

Luka Bloom gaf in People’s Place een mooie mix van oude en nieuwe songs liet hij zien dat hij nog steeds in staat is actueel te zijn met zijn nummers. Waar in andere zalen duizenden mensen naar de grote wereldsterren keken, waren er slechts 350 geluksvogels deze avond.

 

Deel: