Veelvoudig Grammy winnaar Los Lobos bestaat inmiddels meer dan 40 jaar. Deze Chicano rock/popband uit Los Angeles combineert met groot succes verschillende muzieksoorten variërend van Rock, Blues, Pop, Americana en Mexicaanse feestmuziek, ook wel Tex Mex genoemd. Begonnen als bruiloften en partijenband brachten ze hun eerste album uit in 1983 die weinig bekendheid genoot, gevolgd door het meer succesvolle ‘How Will The Wolf Survive’.

lobos-gate-360x360In 1987 kwam de uiteindelijke doorbraak met ‘La Bamba’, de Ritchie Valens – Chicano hit van weleer die iedereen kent maar die eigenlijk niet kenmerkend is voor het meer veelzijdige repertoire van de band. Inmiddels zijn we meer dan 20 albums verder, al dan niet succesvol, en in die tijd is duidelijk te horen dat Los Lobos een ontwikkeling heeft meegemaakt naar een band met fraai gecomponeerde en geproduceerde songs met een toegepaste veelheid van uiteenlopende instrumenten zoals de knop-accordeon, Bajo sexto (een soort 12 snarige gitaar) en de Requinto Jarocho (een soort grote Ukulele) en vergeet natuurlijk niet het hoogstaande gitaarwerk van de heren Rosas en Hildago.

Vooral sinds het album ‘Kiko’ van 1992, dat een tijd geleden subliem live uitgevoerd op DVD is gezet, hoor je de duidelijke invloeden van saxofonist/keyboardspeler/producer Steve Berlin, het is niet meer de doorsnee party-band die ritmisch nogal rammelde. De composities hebben veel meer diepgang en zijn goed, zo ook op eigen wijze geproduceerd, iets dat ze beter samen tot uitvoer brengen in plaats van het uit handen geven. Het ritme is nu veel strakker sinds de komst van drummer Enrique ‘Bugs”Gonzalez. Ze hebben Louie Perez, die toch wel een belangrijk componist voor de band is, een plek achter de microfoon gegeven waar hij nu op een driftige wijze diverse snaarinstrumenten aanslaat.

En dan is er nu de nieuwe ‘Gates Of Gold’, wederom een fraai palet van voornoemde verschillende stijlen, de klagende stem van David Hildago voert ons weer naar tijden van weemoed in de Tex Mex en de Blues en Cesar Rosas rockt er weer lekker op los en maakt het feest compleet met een onmiskenbare Cumbia. Kortom, een mijlpaal zal het niet echt worden maar het is weer een fijne ouderwetse veelzijdige Los Lobos-plaat.  (8/10)  (429records)

Deel: