De groep uit America (Limburg) bestaat inmiddels 30 jaar en wist vorig jaar al te verrassen met een clubtour waarin de soulmuziek uit de VS centraal stond. Voorafgaand aan het slotfeest in november is de band bezig met de ‘Saus’ tour. De tour verwijst naar de theatertour uit 2008 die nu in de club ten gehore wordt gebracht. De ‘Saus’ theatertour smaakte naar meer en zie daar een nieuwe clubtour onder de naam ‘Saus’. Rowwen Heze is tijdelijk aangevuld met zes saus artiesten die de band met name vocaal (vrouwen-duo) ondersteunen, maar ook wat nieuwe accenten geven (viool en banjo). De live plaat van de theater tour ‘Saus’ wordt dan ook bijna geheel gespeeld aangevuld met een aantal recente nummers.

De band blijft wat dat betreft verrassen. Immers 2015 staat in het teken van een kado aan de fans. Elke maand is er een single gratis te downloaden. Een single met Normaal ‘Gries’ is onlangs uitgebracht. Het aantal downloads is te zien op de site van de band. Rowwen Hèze heeft in de Music Club Kampen de nummers ‘Ballades & Beer’ en ‘Van drinken krijg je dorst’ op de setlist staan. Dit zijn ook net de nummers die het meest gedownload zijn. Waarschijnlijk ligt het aan de titels. Immers Rowwen Hèze staat onder andere bekend om de nummers als ‘Bestel Mar’ die qua tekst daar mooi op aansluiten. Bij Rowwen Hèze staat het feest voorop. Music Club Kampen krijgt men dan ook in een oogwenk op zijn kop. Een enthousiast publiek weet de nummers ‘Henk is enne lollige vent’, ‘Bestel Mar’ en ‘Blieve Loepe’ tot een gezamenlijke feest/dienst om te bouwen.

Toch heeft Rowwen Hèze een aantal nummers op de setlist staan met schitterende diepe teksten die er bij het publiek ook als ‘Kruidkoek’ ingaan. ‘De neus umhoeg’ is zo’n nummer waarbij de band ondanks de serieuze tekst iedereen meekrijgt om dit nummer mee te zingen. Eigenlijk is dat best wel knap dat dit nummer wellicht het meest gewaardeerde nummer is van de band. Er zijn natuurlijk al veel prachtige tekstuele nummers door met name Jack Poels geschreven. Het nummer ‘Heilige Anthonius’ is ook zo’n gevoelig nummer: iedereen is wel eens wat kwijt en dan is een kort schietgebedje soms nog de enige hoop het alsnog weer te vinden. De fans weten Rowwen Hèze goed te vinden want in Kampen is het een bijna vol huis. Het bindmiddel Rowwen Hèze wordt in Nederland door vele lagen van de bevolking gedragen want hun oeuvre is dermate groot en divers dat iedereen wel een ‘Guluksknikker’ van hen in zijn of haar hart sluit.

Na de traditionele afsluiter ‘Limburg’ moet iedereen weer naar de tap want ook van meezingen/brallen en van de hete Rowwen Hèze ‘saus’ tour krijg je dorst.

Foto’s (c) Rene Obdeijn / Maxazine

Deel: