Op dinsdag 15 september was Jack Savoretti in het land met zijn Written in Scars tour. Helemaal uitverkocht en na twee verplaatsingen naar een andere locatie kon de singer-songwriter in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord aan zijn albumtour in Europa beginnen. Half Brit, half Italiaan en het liefst wil je hem een keelsnoepje aanbieden na het concert, zo rauw en schor voelt zijn stem aan, maar klinkt zo heerlijk!

Als support is Gizmo Varillas mee op tour. Deze Spanjaard, die in london woont, had de taak in z’n eentje het publiek met gitaar naar het podium te lokken. Langzaamaan druppelden de mensen naar binnen en ondanks dat Varillas best een goeie stem heeft, blijft het rumoerig in de zaal.

Jack Savoretti begint zijn set gelijk met de titeltrack van ‘Written In Scars’ en knalt er gelijk goed in. Door zijn heerlijk rauwe stem doen er velen een stapje naar achteren. Deze stem doet het ook goed met het tweede lied ‘Back To Me’, dat dan weer als eerste op dit album staat. “Heel erg bedank dat jullie er zijn”, zegt de zanger voordat hij ‘Fight ‘Til the End’ in start. Het publiek vind het helemaal geweldig en de mensen die het kennen, wat er overigens niet veel waren, zingen het nummer volmondig mee.

“Is iedereen okay?”, vraagt Jack, “Het was een hele lange dag. Ik weet niet of er iemand wakker was om 6 uur en naar GIEL op de radio luisterde… Het is officieel onze eerste concert in Amsterdam dus bedankt dat jullie hier zijn.” ‘Breaking the Rules’ is een echte tranentrekker, net als opvolger ‘Broken Glass’, die prachtig wordt ingezet. “Nou ik denk dat iedereen die op de fiets gaat, weet dat de zomer voorbij is” grapt de zanger.

‘Sweet Hurt’, ‘Vagebond’ en ‘Home’ zijn nummers die men ondertussen wel zou moeten kunnen meezingen. Als Jack ‘Nobody ‘Cept You’ introduceert verdwijnt de band naar achteren. Hij vind het mooi om dit nummer aan te kondigen met een verhaal over hoe hij er op is gekomen. In de studio van Jackson Browne zag hij een keer een doos staan met daarop de naam Bob. Dus niets vermoedend vraagt hij “Wie is Bob?”, waarop hij natuurlijk verbaasd aangekeken wordt. “’Bob, die tien minuten verderop woonde’, zegt Browne, ‘Bob Dylan’”. Het blijkt dat hij altijd zijn ‘rotzooi’ daar maar achterliet. En terwijl Jack in die doos zat te snuffelen vond hij het prachtige nummer ‘Nobody ‘Cept You’ dat zijn leven totaal heeft veranderd. Zoals het nummer betaamt is het alleen Jack met zijn gitaar en een volle zaal die ademloos staat te luisteren.

Het prachtige ‘Crazy Fool’ is klein en prachtig gezongen. Alle stelletjes in de zaal staan lieflijk tegen elkaar aan, en zelfs in je eentje is het heerlijk wegdromen.

Als de heren terug komen van een korte pauze, waarin het publiek natuurlijk uit hun dak ging, wordt de rest van de band geïntroduceerd. “Helemaal uit Ierland op de bass John Bird. Op de drums helemaal uit Kopenhagen Jesper Lind. En op gitaar uit het diepste en donkerste van Brazilië Pedro Vito. En omdat we een bandlid missen op de piano gaan we nu iets proberen wat ons allemaal een beetje nerveus maakt, want dit nummer is eigenlijk één en al op de piano.” En nog voordat Jack begonnen is, schreeuwt er al iemand uit het publiek dat het waardeloos is. Maar zelfs op gitaar klinkt ‘The Other Side Of Love’ wonderschoon. Lind bespeeldt de drum heel subtiel met alleen de bekkens zodat er niets overheerst.

Jack heeft weer een mooie anekdote om het volgende nummer in te leiden. Er zijn blijkbaar 4 of 5 journalisten die altijd vragen of het volgende nummer over ‘50 Shades of Grey’ gaat; dat is echter iets wat we zelf mogen beslissen. ‘Tie Me Down’ heeft lekkere rifjes en in combinatie met de opzwepende drum brengt het nummer uiteindelijk het gros van de mensen aan het dansen.

Met de woorden “Dit is een nummer voor oude vrienden” start Jack ‘Not Worthy’ in, het eerste nummer van zijn derde album ‘Before The Storm’. Het wordt veel opzwepender gespeeld dan normaal en dat maakt het publiek erg blij. Ook de mannen op het podium hebben er zelf erg veel plezier mee. “We zullen dit optreden altijd herinneren, heel erg bedankt dat jullie hier waren, bij onze eerste officiële optreden in Amsterdam” zegt Jack voordat hij ‘Knock Knock’ instart, wederom een super dansbaar nummer.

“Jullie zijn gestoord”, zegt Jack met een lach op zijn gezicht, als de mannen terug komen voor de toegift. “Het is niet alleen het eerste optreden in Amsterdam, maar ook de allereerste van onze Europeese tournee”. Een mooie intro naar de nieuwe single ‘Back Where I belong’ wordt door Savoretti liefkozend ‘EuroTrash’ genoemd. Een hit die het gegarandeerd goed zal doen op de radio, want het Nederlandse publiek kan nu onmogelijk nog stil blijven staan, en klapt enthousiast mee. Voor het allerlaatste nummer word voorprogramma Gizmo Varillas het podium opgetrommeld en het publiek wordt opgedragen vooral mee te zingen met ‘Come Shine A Light’. Een echt feestje ontstaat op het podium, een geweldig einde van een fantastisch concert.

De tweede versie van ‘Written in Scars’, de ‘New edition’ komt vandaag, vrijdag 18 september, uit en is een echte aanrader. Niet alleen bevat het album twee nieuwe nummers, de nieuwste singel ‘Back Where I Belong’ en het mooie ‘Catapult’; Er staan dit keer ook vijf live-versies op, wat ieder nummer een totaal ander gevoel geeft.

Deel: