5 Awolnation_KBF3496 kopie“Succes betekent niks als je er geen berg voor hebt hoeven beklimmen”, zegt frontman Aaron Bruno van Awolnation over zijn carrière. De elektrorock band uit Los Angeles bracht eerder dit jaar het tweede album Run uit en dat doet het uitstekend. Vier jaar eerder brak Awolnation door met de megahit Sail, tot verbazing van de zanger zelf. “Het laatste dat ik wilde was iets maken dat nóg poppier is.”

Awolnation is van oorsprong een soloproject van de nu 36-jarige Aaron Bruno. In maart 2011 verschijnt het debuutalbum Megalithic Symphony waarvan de single Sail een enorme hit wordt. Het succes is groot maar Awolnation krijgt ook kritiek in de muziekpers. In maart 2015 verschijnt het tweede album Run waarvan Hollow Moon (Bad Wolf) en I Am op single verschenen.

Miley Cyrus

Aaron Bruno is blij met het succes van Awolnation maar veel groter hoeft de band wat hem betreft niet te worden. “Ik voel me op mijn gemak in een underdog positie. Als alles te goed gaat, vertrouw ik het niet. We speelden eens op een popfestival net voor Miley Cyrus, dat voelde niet echt goed.” Dat Sail een hit werd, zag Bruno een klein beetje aankomen, vertelt hij: “Het shockeerde me dat ‘Sail’ zo groot werd, maar ik zag destijds dat veel alternatieve acts richting pop opschoven. Major platenlabels waren op zoek naar een grote crossover alternatieve hitsong. Die bleek ik met Sail in handen te hebben.”

Opscheppen

Bruno zegt geen moeite te hebben gedaan om voor Run meer hits te schrijven. “Het is een wat donkerder en 10 Awolnation_KBF3691 kopiezwaarder album geworden. Gewoon omdat ik me zo voelde toen ik de nummers schreef. Maar er staan ook wel catchy liedjes op de plaat hoor. Tekstueel zoek ik van nature de donkere kant op. Als je je kwetsbare kant laat zien, kunnen mensen zich daarmee identificeren. Opscheppen over hoe goed het me gaat vind ik tekstueel niet interessant, en luisteraars kunnen daar weinig mee.”

Tegenslagen voor Awolnation

Al met al is Aaron Bruno heel tevreden met zijn tweede album: “Niet dat ik er iets vanaf weet, maar een album maken en uitbrengen voelt bijna als een kind baren. Pijnlijk, en als het allemaal goed gaat moet je altijd klaarstaan voor tegenslagen. Dat kan van alles zijn. Als het leven zelf, en daar schrijf ik ook over.”

Awalonation speelt zondag 23 augustus op Lowlands.

 

 

Foto’s: Kim Balster – Archief Maxazine

Deel: