Met de single ‘Run’ zette de band Rondé zichzelf op de kaart. De band wordt dan uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, en speelt in voorprogramma’s van Bells Of Youth en Nick Mulvey. In april dit jaar wint de band ook de 3FM Serious Talent Award. In de korte tijd dat ze bestaan gaat het dus snel met de band. Helaas gooien stemproblemen van zangeres Rikki Borgelt in het voorjaar van 2015 roet in het eten. Hiervan is ze in juni gelukkig weer hersteld. En sindsdien speelt Rondé deze zomer op verschillende Nederlandse festivals, waaronder Lowlands. Maxazine sprak Rondé over hun huidige festival tour, hoe de band bij elkaar is gekomen, en wat de plannen zijn voor na de zomer. Waaronder het uitbrengen van hun debuutalbum.

Festivals

Ondanks dat Rondé momenteel van festival naar festival gaat is volgens Rikki geen één optreden hetzelfde. “Ieder optreden heeft een ander publiek en een andere vibe.” Maar er zijn wel optredens die extra bijzonder zijn. Toetsenist Adriaan Persons noemt daarop gelijk hun optreden dat ze onlangs op Concert At Sea hadden gedaan: “Dat was voor ons wel bijzonder, en daar hebben we erg van genoten. Het is een te gek festival.” Voor dit jaar heeft de band geen festivals die nog op hun verlanglijstje staan. Naar eigen zeggen hebben ze al bereikt wat ze dit jaar wilde bereiken. “We hadden op Pinkpop willen staan, maar misschien kan dat volgend jaar. Maar we staan wel op Lowlands, dus we hebben dit jaar niets te klagen. De droom is dit jaar al uitgekomen.”

De plannen voor na de zomer zijn o.a. een clubtour van Rondé met Emil Landman en Orange Skyline onder het mom van Serious Talent on tour. Maar ook komt het langverwachte debuutalbum ter sprake. “Als alles volgens plan gaat verschijnt het album in het voorjaar van 2016. Maar we stellen het wel steeds een beetje uit”, zegt Adriaan. Rikki vult daarop aan: “Ik heb wel het idee dat het in het voorjaar goed komt met het album. We gaan binnenkort opnemen, en we gaan volgende week weer bij elkaar zitten om te schrijven.” Al heeft de band op zich al genoeg nummers voor een album. “Maar we willen juist nog meer nummers hebben zodat we selectiever kunnen zijn om de beste en leukste tracks op het album te zetten.” Maar wat dan met het overige materiaal dat op de plank blijft liggen? “Dat kunnen we sowieso nog wel altijd live spelen. En wie weet verschijnt dat dan later ook nog wel op een volgende plaat”, aldus Rikki.

Vertraging voor Rondé

Rondé

Foto’s (c) Norman van den Wildenberg

Het album heeft naar eigen zeggen van de band wel wat vertraging opgeleverd. Het had ook te maken met de stemproblemen van Rikki. “We wilden juist in die periode ook gaan schrijven, maar hierdoor gaan we dat nu pas doen”, zegt ze erover, “Dus alles is wel een beetje opgeschort. Maar er zit sowieso veel tijd in. Ook omdat we nu met een aantal partijen in gesprek zijn – die ik nu nog niet kan noemen – en daar gaan we ook mee samenwerken. En dat heeft ook even geduurd. Want soms heb je elkaar nodig om iets moois te kunnen maken, en kan je dat nog niet alleen.”

De leden van Rondé leerden elkaar bijna allemaal kennen tijdens hun opleiding aan de Herman Brood Academie. Alleen drummer Sharon Zarr is later bij Rondé gekomen. “Via Tinder”, aldus Rikki. Sharon zelf vebetert haar: “Ik had de band al vaak bewonderd met de oude drummer die overigens wel van de Herman Brood Academie kwam. Maar hij stapte uiteindelijk op. Toen hadden ze een nieuwe drummer nodig. Ik kende Adriaan al. We hadden al vaak met elkaar gespeeld.” “Hij was ook al bij ons eerste optreden aanwezig”, geeft Rikki aan, “en hij kwam vaak kijken. Toen we een nieuwe drummer nodig hadden toen hebben we met een aantal drummers try-outs gedaan. Maar met Sharon was de klik meteen heel goed. En omdat we hem allemaal al kende vraag je liever iemand met wie je het heel goed kunt vinden. Want dan merk je dat het spelen met elkaar veel chiller is. Omdat die klik er dan al is, en dan werkt het beter. En hij is gewoon een steengoede drummer. Hij is net geslaagd met drie negen’s.’”

De rest van de band zat allemaal bij elkaar in de klas. “Per toeval kwamen we bij elkaar”, aldus bassist Cas Oomen, “omdat we op school bands moesten vormen. En daar ontstond deze band uit. Maar sommigen van ons kenden daarvoor elkaar echt nog totaal niet.” “Eigenlijk begon het omdat Cas en ik met elkaar samen wilden werken. Ik had al een paar keer tegen hem gezegd dat we samen muziek moesten gaan maken. We zouden eerst MGMT achtige shit gaan maken. Toen vroeg ik aan Cas: ‘Zal ik vragen of Adriaan erbij komt?’ En dus kwamen toen Adriaan erbij, en later ook Armel. Toen hadden we nog geen drummer, maar die kwam er even later bij.”, verduidelijkt de zangeres van de band.

De namen van MGMT en Beach House worden genoemd. In eerste instantie was Rikki van plan om iets in die richting te maken. Op de vraag door welke artiesten Rondé is beïnvloed stelt Adriaan voor dat ieder bandlid één artiest mag opnoemen. De meest uiteenlopende namen komen voorbij. Zoals Green Day, Beach Boys, The Kooks, Red Hot Chili Peppers en iemand noemt lachend K3 op. “Dit is allemaal echt zo niet waar”, zegt Rikki lachend, “al klopt The Beach Boys wel voor mij. We luisteren wel eens naar dezelfde muziek, maar we komen allemaal uit hele andere hoeken. We hebben totaal andere inspiraties. Maar als je dan samen komt dan maak je gewoon iets en dan komt er iets uit. En het is niet zo van: ‘Ok, nu moet het zo klinken’. En dat is juist denk ik onze kracht. Omdat we samen totaal iets anders maken, omdat we allemaal zo verschillend van elkaar zijn. We zaten vanaf begin van aan niet allemaal op één lijn, maar wat we nu maken valt wel op één lijn.”

Er staat dus nog veel op de planning voor Rondé. Maar ze zijn al erg enthousiast over wat ze tot nu toe al hebben bereikt. “We hebben momenteel 45 festivals voor dit jaar staan om op te treden. En daar zijn we heel erg trots op. Omdat we nog niet zolang bestaan, en eigenlijk is al het succes tot nu toe nog gebaseerd op één hele leipe single die gewoon opeens uit de grond is geschoten. “

Deel: