De naam Alan Hewitt zal niet meteen iedereen iets zeggen, maar onder zijn collega-muzikanten is hij een begrip. Naast zijn virtuositeit op de toetsen is hij songwriter en producer en heeft o.m. gewerkt met Maurice White aan het platina album ‘Greatest Hits‘ van Earth Wind & Fire, heeft geholpen aan ‘Cherry Pie’ van Warrant dat drie maal platinum werd. Daarnaast is hij sinds 2010 de vaste toetsenman bij de Moody Blues, werkt mee aan de albums van Moody Blues-leden John Lodge en Justin Heyward. Ook verzorgt hij de muziek voor film en tv. Hij is bijvoorbeeld de favoriete componist van de Oprah Winfrey-show.

HewittAlan Evolution_cMaar ook als soloartiest is hij een hooggewaardeerd muzikant. Met zijn band One Nation heeft hij onlangs het album ‘Evolution’ uitgebracht, waarbij hij door artiesten als JV Collier, Sonny Emory, Jamie Glaser, Duffy King en special guests Orianthi en Alex Boye ter zijde wordt gestaan. Stuk voor stuk hoogwaardige musici met elk een grootse carrière. Het rond zich verzamelen van dergelijke topmuzikanten kan een valkuil zijn. Ego’s kunnen botsen en het resultaat kan klinken als een aantal mensen die samen een song spelen en niet als een band optreden. In deze valkuil is Alan Hewitt c.s. echter niet gestapt. In de twaalf door hem zelfgeschreven songs klinken de muzikanten als eenheid.
Het resultaat is er dan ook naar. De songs bewegen zich binnen het rock/jazz/fusion stramien en variëren daarin van funk, stevige rock tot progrock. Mijn persoonlijke favoriete songs zijn ‘Into The Eye’ met Orianthi op gitaar en ‘Big Bang’. In beide songs laat Alan zijn virtuositeit op de toetsen horen.

Absolute topklasse. Een ‘must’ voor iedere liefhebber van het genre. Alan vertelde onlangs in een gesprek, dat we met hem hadden, dat hij volgend jaar naar Europa zou willen komen. (9/10) (Red River)

Deel: