In het weekend van 21 augustus vindt in Biddinghuizen weer A Campingflight To Lowlands Paradise plaats. Ook dit jaar staan er weer ruim 100 muziekacts geprogrammeerd en is er keuze tussen wereldtoppers maar ook vooral de grote onbekenden. Elke zaterdag om 12.00 uur hier bij Maxazine een paar tips uit een bepaalde muziekgenre. Deze keer de Balkan beat.

Balkan beat is ooit begonnen als muziekstroming voortkomend uit de Oost-Europese zigeunermuziek . Inmiddels is het een verzamelnaam voor traditionele muziek met een etnische achtergrond en vallen ook de Joodse, Arabische en zelfs Latino-sound onder deze stroming. Kenmerkend zijn de traditionele instrumenten als violen, accordeon en trompetten in combinatie met vaak een grote samenstelling van de band en de vrolijke, opzwepende muziek.

Ot Vinta

Men neme een stel gekke Oekraïners, een dosis humor en een golf feestmuziek. Je zet ze in een kleine tent op Lowlands en de zweetdruppels gutsen binnen de kortste keren van je lijf. Stilstaan is geen optie bij deze heren die een zaal vermaken met country, rockabilly en hun moerstaal. Neem nog maar snel een cursus Oekraïens en lach hartelijk om een titel als ‘Had Ik Maar Geen Uien Gegeten’. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

Kasba

Deze Nederlandse/Marokkaanse band bestaat uit negen fanatieke feestbeesten die zelfs door koning Willem Alexander waren uitgenodigd om zijn huwelijksfeest op te vrolijken. Een nummer 1 hit notering in Marokko, zes albums en een optreden voor 100.000 man later staan ze op Lowlands om Nederland weer te laten zien dat feestmuziek interraciaal is. Van ska en reggae tot de traditionele gnaoua, een feestje wordt het sowieso.

Gallowstreet

Wie vorig jaar Jungle By Night in de Lowlands Bravotent heeft bijgewoond weet eigenlijk al hoe laat het is… feesttijd. De koperblazers van dit muziekgezelschap maken deel uit van Gallowstreet. Een groep jonge muzikanten die vanuit de Galgenstraat in Amsterdam besloten dat Nederland toe is aan een stukje zorgeloos dansen. Covers van Robin S, maar ook houseklassiekers en zelfs hiphop weten ze in een “Bourbonstreet” jasje te hijsen.

Foto (c) Hans Kreutzer, achief Maxazine.nl

Deel: