Bruce Lundvall, directeur van Blue Note Records is dinsdag overleden ten gevolge van de ziekte van Parkinson waaraan hij leed. Lundvall is in 1935 geboren in New Jersey en had een overduidelijke passie voor bebop-artiesten als Clifford Brown en Charlie Parker.

Bruce LundvallBruce Lundvall raakte verslaafd aan de jazz toen hij als minderjarige al in grote jazzclubs in New York rondhing en startte in de jaren ’60 als marketing medewerker bij Colombia Records. Later zorgde hij er als directeur Noord Amerika voor dat artiesten als Dexter Gordon, Herbie Hancock, Stan Getz, Wynton Marsalis & Willie Nelson bij het label tekenden. In 1984 benaderde EMI hem om het befaamde Blue Note Records een comeback te geven. Daar haalde hij oude bekenden als Jimmy Smith, McCoy Tyner, Freddie Hubbard, Joe Henderson en Jackie McLean naar toe en ontdekte nieuwe jazzartiesten als Dianne Reeves, Cassandra Wilson, Michel Petrucciani, John Scofield, Charlie Hunter, Medeski Martin & Wood, Bobby McFerrin, Us3, Norah Jones, Al Green en Amos Lee. Ook bracht het label onder zijn leiding albums uit van onder anderen Joe Lovano, Greg Osby, Jason Moran, Robert Glasper, Ambrose Akinmusire, Don Pullen, Gonzalo Rubalcaba, Terence Blanchard en Jacky Terrasson.

Bruce Lundvall ontving in zijn carrière verschillende Grammy Awards, de Jazz Foundation of America’s Lifetime Achievement Award en vele andere prijzen, waaronder enkele prijzen die naar hem genoemd zijn. Hij laat een vrouw, drie kinderen en twee kleinkinderen na. Bruce Lundvall is 79 jaar geworden.

Deel: