Nadine Shah is de verpersoonlijking van de multiculturele samenleving in Engeland. Ze is dochter van een Noorse moeder en een Pakistaanse vader. Haar muziek wordt evengoed beïnvloed door de religieuze Sufi muziek van haar vader als door Nick Cave en PJ Harvey waar ze vaak mee wordt vergeleken.

In 2013 debuteerde Nadine Shah met het duistere ‘Love Your Dum And Mad’. Een belangrijk thema op dit album was de suïcide van twee van haar vrienden. ‘Fast Food’ is nauwelijks minder duister dan Shah’s debuutalbum, maar de songs op dit nieuwe album gaan voornamelijk over de liefde.

Shah en haar producer Ben Hiller kiezen vaak voor een sobere, trage begeleiding. Hierdoor krijgt Nadine Shah’s duistere, intrigerende zang veel ruimte, soms geaccentueerd door ijle blazers of een enkele distorted gitaarriff.

Vergelijkingen met PJ Harvey, maar ook met eighties iconen Siouxsie and the Banshees en popdichteres Anne Clark schieten me te binnen bij het beluisteren van ‘Fast Food’. Met name in het titelnummer van het album dringt de vergelijking met Siouxsie Sioux zich sterk op. Toch klinkt de plaat geen moment als een kloon.

‘Fast Food’ is een sterk album, de nummers vormen samen een geheel. Wat mij betreft kent de plaat twee uitschieters. In ‘Fool’ spelen een dansbare beat en een jankende gitaarriff een hoofdrol en begeleiden ze Shah die met mededogen zingt over “You my sweet are a fool”. Het prijsnummer van het album is ‘Nothing Else To Do’, heel kaal en kwetsbaar met blazers en af en toe een dissonante gitaar. Hierdoor komt de meerstemmige zang nog meer binnen: kippenvel.

Een mooi, intrigerend tweede album van een eigenzinnige zangeres die duidelijk haar eigen geluid heeft gevonden. Een album dat je opzuigt in Nadine Shahs universum, duister, melancholisch maar nooit depressief. (8/10) (Apollo)

Tracklist:
Fast Food
Fool
Matador
Divided
Nothing Else To Do
Stealing Cars
Washed Up
The Gin One
Big Hands
Living

Deel: