John Coffey bestaat al flink wat jaren, maar pas recentelijk brak de band helemaal door. Geen podium of festival in Nederland waar de band niet staat, en zo ook staat de band bij de seizoensopening van het festivalseizoen op Paaspop. Op een zonnig terras op de zaterdagmiddag spraken we af met David Achter de molen en Richard van Luttikhuizen, respectievelijk frontman en bassist van John Coffey. De band zal later die avond een show in de Phoenix geven.

Het nieuwe album, ‘The Great News’ is net uit en wordt overal ontvangen als een erg strakke plaat en een evolutie ten opzichte van de eerdere platen. Richard beaamt: “Ten eerste is dit album helemaal analoog opgenomen. Je hebt gelijk, dit nieuwe album is vooral een oefening in volwassenheid. We hebben een aantal aspecten van onze muziek verdiept: met name de hard-zacht dynamiek is verder ontwikkeld. Zacht is nu nog zachter waardoor de harde stukken ook harder binnenkomen. We hebben ook geprobeerd de nummers zo catchy mogelijk te maken. Deze aspecten waren eerder wel aanwezig, maar ik denk dat we echt een serieuze stap hebben gezet om dit te verdiepen.”

John Coffey

Ondanks dat de band nu pas echt is doorgebroken staat de band niet voor het eerst op Paaspop. “Twee jaar geleden stonden we er ook al, vlak na de release van ‘Bright Companions’. Toen stonden we in de Jack Daniel’s tent, dat was een hele vette show. Dit jaar zijn we terug op de Phoenix, een maatje groter. Wij vinden dat een hele eer”, aldus Richard, “We gaan binnenkort ook van start met onze clubtour rondom ‘Great News’.”

John Coffey is zo’n beetje de vaandeldrager van de harde muziek in Nederland. “Dat vinden wij een eretitel. Wij mogen wel vaandeldragers zijn, er gebeurt heel veel meer op het gebied van de harde muziek,” steekt Richard de andere bands in Nederland een hart onder de riem, “Als wij een bijdrage kunnen leveren door de weg te bereiden voor punk, metal of rockbandjes zouden we dat heel tof vinden. Er is zoveel talent in Nederland, soms hebben bands even een zetje nodig om op de kaart gezet te worden.” Toch is het toch vooral heel hard werken en doorzetten. Zo hebben de mannen ook in zalen met 10 man gestaan die afwachtend aan de bar geleund staan. Onder die omstandigheden toch gewoon een top show neerzetten, daar leer je heel veel van. Toch is er volgens de band enorm veel talent in Nederland. “Ook voor Nederlandse bands is het buitenland interessant, kijk maar naar een band als Birth of Joy, daar hoor je in Nederland weinig van, maar die gaan in Frankrijk en Duitsland als een dolle.”

Naast succes in Nederland gaat het rustig aan ook goed in het buitenland. “Wij gaan vrij goed in Duitsland,” geeft Richard aan, “daar verkopen we nu de zalen uit. Het was wel hard werken en veel reizen en spelen om dat te bereiken. But it pays off!” David vult aan: “Het Duitse publiek lijkt wat meer open-minded te zijn ten opzichte van het Nederlandse publiek. Meer met de houding om er een feestje van te gaan maken, in plaats van af te wachten tot de band je vermaakt.”

john_coffey6

Voor de tweede keer staat de band dus weer op Paaspop en het festival seizoen ligt daarmee open voor de band. “Lekker weer spelen, leuke mensen tegenkomen en biertjes drinken,” kijkt David al uit naar het seizoen, “Dit is de eerste gelegenheid om de nummers van ons nieuwe album aan een groot publiek te presenteren.” Richard is het, zoals verwacht volmondig met David eens: “Paaspop is de opening van het festival seizoen. De lente komt eraan en het bloed begint weer te stromen. Lekker weer de wei in!” Aldus de band die later op de dag de wei in gaat en een uitpuilende Phoenix-tent helemaal op zijn kop zet. Een mooi moment om de band voor nu te laten, maar vooral te blijven volgen.

John Coffey staat dit festival seizoen nog op onder anderen Pinkpop, Best Kept Secret, Dauwpop, Geinbeat en de Zwarte Cross. Alle shows zijn te vinden op http://www.johncoffey.nl/shows/

Deel: