Orgel Vreten (10)Op 30 maart j.l. bracht Orgel Vreten hun nieuwe album Komrad uit. Dit is het tweede album released bij V2 Records. Een geheel instrumentale plaat met keiharde orgelrock en subtiele intermezzo’s, die voor een deel teruggrijpen naar jaren ‘60 en ‘70 bands als Focus, Ekseption en Booker T & The MG’s, maar toch hedendaags klinken. Tijdens de (club)tour, dat vandaag de splinternieuwe Nijmeegse poptempel Doornroosje aandoet, wordt al een voorproefje weggegeven. Live neemt Orgel Vreten, naast de twee vaste bandleden Thijs Schrijnemakers (orgel) en Darius Timmer (orgel) en twee bijna vaste bandleden Wouter Rentema (drums) en Jan Teerstra (bas), opnieuw verschillende (wisselende) gasten per show mee, waardoor je nooit echt weet wat je krijgt. Behalve een erg goede show en natuurlijk het bekende nooit vervelende orgelgeweld. Zien is geloven. Na aanleiding van het zien en vooral horen van Orgel Vreten op eenOrgel Vreten (7) festival in de zomer van 2013 kocht ik hun eerste LP ‘The Merciless Hommond Battle’. Toen overigens (nog) met Robin Piso (DeWolff) aan de toetsten. Maar die komt zelden uit mijn platenkast. Live is het echter een heerlijke muzikale belevenis.

In het eerste gedeelte komen ‘Down and Dirty’ en Faster and Faster’ van hun eerste LP voorbij. Tegen het einde spelen de twee heren en hun gasten hun huidige single ‘Kopna Kopna’. De korte geinige aankondigingen van Thijs zijn gebleven, het orgel gebrul klinkt als vanouds. Bijzonder is vandaag dat de gastmuzikanten, waaronder Bertus Borgers zorgen voor relatief veel vocale inbreng. Bertus Borgers, bekend door zijn saxofoonwerk bij o.a. Herman Brood zorgt voor de swing in de voorstelling. Dichter Dennis zorgt daarin tegen voor een rustmoment en een lach in de kleine intieme zaal van Doornroosje.

Na twee uur show, zit het erop. Het publiek bestaande uit jong en oud heeft genoten en geven de heren een terecht warm applaus. Na afloop vliegen de albums (verrassend veel als LP) al dan niet gesigneerd door een of meerdere bandleden over de toonbank. Het slotakkoord heeft geklonken. Nagenietend verdwijnt mijn trein in de nacht naar huis. Thuis toch nog maar eens het album uit de kast halen.

Deel: