Awolnation is in 2010 opgericht door Aaron Bruno die de kans kreeg om gratis gebruik te maken van de studio van Red Bull Records om wat nummers op te nemen. De EP die daarop volgde was Back From Earth en bleek met ‘Sail’ een dijk van een hit te bevatten in de Verenigde Staten. Het nummer is bijvoorbeeld al ruim 200 miljoen keer beluisterd via Spotify. Na het eerste echte album Megalithic Symphont uit 2011 kwam twee weken geleden de opvolger Run uit. Ook de cover van Bruce Springsteens ‘I’m On Fire’ is veel gedraaid doordat het in de film ’50 Shades Of Grey’ voorkomt.

In een uitverkochte Oude Zaal van de Melkweg is het aan de Amerikaanse elektro-rockgroep om de Nederlandse fans te overtuigen.

Nothing But Thieves
Vier Britse schoolvrienden staan in het voorprogramma en besloten ooit om in eigen beheer de wereld te verbeteren door middel van hun muziek. Met duidelijke invloeden van Jeff Buckley en geïnspireerd door Ray Charles en Led Zeppelin timmeren de heren hard aan de weg om hun eerste album te creëren. De volle zaal geeft de band zichtbaar een goed gevoel want ze geven vanaf de eerste minuut alles wat er in zit. De kopstem van zanger Conor doet op sommige momenten denken aan Thom Yorke van Radiohead en vooral de bas en drum is een belangrijk aandeel in deze band. Volgens Conor is de drummer Price zo stoned als een aap, maar zelfs in deze staat is het smullen geblazen. Voor wie nog meer van de heren wil zien, Nothing But The Thieves staat op zaterdag 4 april in Paradiso en zondag 5 april op Paaspop.

Awolnation
Dat de kleine zaal tot de laatste plek uitverkocht is zal voor de meeste muziekliefhebbers een wenkbrauw doen fronsen want bij het grote publiek is Awolnation de grote onbekende. De aanwezigen zullen het daar zeker niet mee eens zijn en zeker het feit dat de zaal al ruim een uur van te voren afgeladen is doet vermoeden dat er iets moois staat te gebeuren. Vanaf het begin weet Aaron de kleine zaal mee te nemen in vervoering met ‘Run’ van het gelijknamige album. De setlist verschilt nogal van stijl, dan weer heeft het een grote gelijkenis met Muse om vervolgens weer een echte metalsound over te brengen met ‘Soulwars’.

Vooral het enthousiasme van de bandleider maakt het een genot om naar te kijken en ligt de Melkweg aan zijn voeten. Halverwege ontstaat er zelfs een heuse moshpit en schudt de Oude Zaal op z’n grondvesten. Vooral ‘Burn It Down’ met een heerlijk Urban Dance Squad-tintje is een feestje  en een lekker nummer om live mee te maken. Natuurlijk wordt de publiekslieveling  ‘Sail’ niet overgeslagen en daarmee rijst meteen de vraag hoe het komt dat Awolnation nog zo onbekend is in de muziekwereld. De band heeft namelijk alles wat een goede band moet bezitten… een leuke frontman, geweldige muzikanten maar vooral een optreden wat bol staat van verschillende muziekstijlen en barstensvol staat van energie. Het feit dat er al een Facebookpagina bestaat waarin Awolnation voor Lowlands wordt gevraagd zegt eigenlijk al genoeg, deze band verdient een veel groter podium. Awolnation is namelijk anders dan wat we al kennen dus heb ik in ieder geval de betreffende Facebookpagina al “geliked”, dat verdienen ze op z’n minst.

Foto’s: ©Kim Balster – Maxazine

 

Deel: