Afgelopen donderdag 12 maart gaf de Nederlandse singer/songwriter Marike Jager een optreden in de Koningshof te Maassluis. Marike is op tournee, dit in het kader van haar laatste album getiteld ‘The Silent Song’ de opvolger van het uit 2011 daterende album ‘Here Comes The Night’. Het album kwam uit op 14 maart 2014, de avond ervoor gaf ze de albumpresentatie in de Doopsgezinde Kerk te Utrecht. De tour heet ‘The Silent Tour’ en bracht haar al langs diverse locaties door het hele land. Zo ook dus naar Maassluis.

Wat bij binnenkomst gelijk al opviel was dat er nog maar zeer weinig mensen aanwezig waren. Helaas bleef dit ook zo, kort voor half negen ging de zaal open en bleek dat er nog niet eens zo’n 80 bezoekers in de zaal zaten. Heel jammer want Marike is een groot artieste die zeker volle zalen verdient.

Marike begon haar optreden met het prachtige nummer ‘Secret’, dat ook de openingstrack is van het album ‘The Silent Song’. Ze begeleidde zichzelf op de akoestische gitaar, gelijk werd al duidelijk dat dit een avond zou worden met mooie, rustige muziek gespeeld in een intieme sfeer. Niks geen lichtshow, denderende luidsprekers. Gewoon terug naar de basis, puur ‘back to basic’. Ze vervolgde met het even zo mooie ‘Everyone Wants To Blame You’ waarna ze even de tijd nam om het publiek te bedanken en te begroeten. Na een korte dialoog stelde ze pianist Henk Jan Heuvelink voor en werd de show voortgezet met ‘Focus’, een track van het uit 2006 daterende album ‘The Beauty Around’.

Vervolgens nam Marike even flink de tijd om uit te leggen hoe ‘The Silent Song’ tot stand is gekomen. Marike woont in een klooster en voor dat klooster is een evenemententerrein dat één keer per jaar wordt gebruikt voor een evenement, de kermis. Het klooster heeft geen dubbele beglazing dus alle geluiden die bij een kermis horen klonken dagelijks door het huis. Het schrijven van nummers voor ‘The Silent Song’ lukte al niet best, maar hierdoor was het nagenoeg onmogelijk om maar iets te kunnen creëren.

Achter het klooster is er een prachtige grote tuin die een oase aan rust biedt. Achter in deze tuin staat een klein huisje. Marike besloot om daar haar toevlucht te zoeken en daar een poging te gaan wagen tot het schrijven. Dit was een schot in de roos. De akoestiek van de ruimte was perfect, de eerste avond schreef ze gelijk al een liedje, ‘The Silent Song’, een ode aan de stilte. Met dit lekkere nummer kreeg ze wederom het publiek stil. Niet dat dit kleine aantal bezoekers nou zoveel herrie maakten, maar dat er zeer aandachtig naar de prachtige liedjes werd geluisterd. Op het podium stond een canvas huisje waarop voor ieder liedje live visuals geprojecteerd werden door projecteur Minno Baartmans. Marike vervolgt met ‘Extraordinairy Machine’, haar versie van het Fiona Apple nummer.

Marike reisde ooit af naar Canada om de rust te vinden, iets dat helaas niet lukte. Wel ontmoette ze in Ontario de Canadese singer/songwriter Ron Sexsmith, een van haar muzikale helden. Sexsmith had zelf nooit een grote hit maar was wel al verantwoordelijk voor hits van Katie Melua en Michael Bublé. Marike vroeg Ron of hij samen met haar een liedje wilde schrijven, hij zei gelijk ja, een en ander resulteerde in het nummer ‘Don’t You’. Sexsmith was natuurlijk niet aanwezig in Maassluis, zijn zang werd gedaan door pianist Henk Jan Heuvelink die daarmee liet horen niet alleen een geweldig pianist te zijn maar ook over een prachtige stem beschikt.

Ooit gaf Marike een concert in de Stevenskerk te Nijmegen en had bedacht om dit alleen te gaan doen. Kort voor het optreden krabbelde ze terug en besloot om een uil mee te nemen. Voor deze uil schreef ze het nummer ‘Wings’. Ook de titeltrack van het gelijknamige album ‘Here comes the night’ passeerde de revue in Maassluis. Toch een beetje elektrisch “geweld” tijdens het concert, voor ‘I Can’t Stand’ maakte Marike even een uitstapje van de akoestische naar de elektrische gitaar. Na ‘Two’ werden we getrakteerd op het schitterende slaapliedje ‘The Wolves Are Howling’. Marike schrijft nooit over de liefde maar heeft toch een poging gedaan met ‘Pick Up The Phone’ dat gaat over een kapotte liefde. Het concert werd afgesloten met een dankwoord aan het publiek en het nummer ‘I Will Never Know’.

Om Marike met haar ‘The Silent Tour’ te kunnen bewonderen heb je nog maar een paar mogelijkheden. Ga dit doen: wil je een avond genieten van pure muziek gespeeld in een intieme sfeer dan is het een absolute aanrader.

14/03/15 Nieuw- en St Joosland Theater de Wegwijzer
20/03/15 Roosendaal Schouwburg de Kring
21/03/15 Hoorn Schouwburg Het Park
25/03/15 Schiedam Wennekerpand
27/03/15 Leiden Stadsgehoorzaal
28/03/15 Heerlen Theater Heerlen

Deel: