Op zaterdag 5 februari 2015 veranderde het Parktheater in Eindhoven gevoelsmatig in een typische Amerikaanse kerk, waar het publiek als ‘Family’ een mocht worden met ‘The Original USA Gospel Singers’ uit Amerika. Een bijzondere muzikale theaterervaring waar het publiek uitgebreid kennismaakt met de veelzijdige klanken van gospelmuziek!

Een drummer, een pianist en zes enthousiaste Amerikaanse gospelzangers/zangeressen vormen het totaalplaatje van een avondje religieus theater. Ingevlogen uit The USA trachten zij Nederland te overtuigen van de kracht van gospelmuziek. Een muzieksoort die in het verre verleden tijdens de slavernij ontstond op de katoenvelden in Zuid-Amerika. Een combinatie van ritmische klanken uit Zuid-Afrika en de westerse religie resulteert in vrolijke gospelmuziek. Toch is gospel een breed begrip, het kent vele varianten. De meest bekende hiervan is de muziek die wordt gezongen in de evangelische kerken en gemeenschappen. In Nederland is gospelmuziek onder de meeste mensen minder bekend. Een goede reden dus om eens kennis te maken met gospelmuziek!

usa gospel 2The Original USA Gospel Singers hebben over de hele wereld hun strepen verdiend als het gaat om gospelmuziek. Met als hoogtepunt een optreden tijdens het pauselijke kerstconcert in het Vaticaan, zijn zij een van de meest geliefde gospelkoren uit Amerika. Met het doel om door middel van gospelmuziek mensen dichterbij elkaar te brengen, toeren zij momenteel over de hele wereld met hun theatervoorstelling. Ook het publiek in Eindhoven werd verwarmd met de fijne klanken van hun gospelmuziek. In een twee uur durend theaterprogramma werd gospelmuziek geïntroduceerd bij het nuchtere Nederlandse theaterpubliek. Diverse bekende en onbekende gospelnummers, afgewisseld met dialogen over de herkomst van gospelmuziek. maakte dat het publiek de veelzijdige kant van gospel mocht zien, horen en ervaren. De ervaring lijkt hierbij erg centraal te staan bij muzikanten Dayna Richardson, Shilan Douglas, Doniellè Graves, Paul Michael Gibbs, Carl Ellis III en Jerome Foster. Gedurende de hele avond betrekken zij het publiek bij de voorstelling. Zingen, klappen, zwaaien en bovenal niet stilzitten, lijkt het doel van de zes Amerikaanse gospelartiesten. Dit zorgt er voor dat het publiek juist dat ervaart waar gospel om eigenlijk om draait: verbintenis tussen de mensen.

Spijtig is dan ook dat de voorstelling niet altijd even soepel loopt. De voorstelling kent weinig spetterende muzikale arrangementen en ook het decor en de belichting zijn niet heel spectaculair te noemen. Vervelend is dan ook dat de muzikanten gedurende de hele avond in de rook van een rookmachine staan, waardoor hun gezichten vaak niet eens zichtbaar zijn. Maar waar de techniek duidelijk steken laat vallen, raapt het ensemble deze gelukkig zonder moeite weer op met hun prettige, directe interactie met de zaal en hun geluk-verspreidende liedjes.. ‘Oh happy day!’

Onder muzikale leiding van drummer Bernard Flegar en pianist Wil Lewis brengen de ‘gospelsingers’ een flinke, maar uitnodigende portie ‘Praise the Lord’ muziek. Diverse grote gospelartiesten uit de geschiedenis worden hierbij op een voetstuk geplaatst. Mahalia Jackson, James Cleveland en The Edwin Hawkins Singers zijn hier maar een paar voorbeelden van.

The Original USA Gospel Singers brengen een indrukwekkend theaterprogramma naar de Nederlandse theaters. Nederland mag op bijzondere wijze kennismaken met het genre gospelmuziek Op basis van de voorstelling in Eindhoven kan geconcludeerd worden dat het gezelschap succes boekt. Niemand zal het theater verlaten hebben zonder gevoeld te hebben wat gospel nu eigenlijk echt inhoudt, of het uiteindelijk echt effect heeft op onze nuchtere Nederlandse samenleving, is de vraag.

Deel: