Y&T is een Amerikaanse hardrockband die werd opgericht in de jaren 1970 onder de naam Yesterday and Today. De naam komt van het gelijknamige album van The Beatles uit 1966. Na twee albums werd in 1981 de naam afgekort tot Y&T. Ze brengen dan het album ‘Earthshaker’ met daarop de grote hit “I Believe In You” uit. Het album betekent de grote doorbraak voor de band. In 1982 spelen ze op Pinkpop. Het zijn de begindagen van MTV en Y&T profiteert van de groeiende belangstelling voor Amerikaanse hardrock. De band gaat een commerciëlere koers varen en scoort goed met bijbehorende spectaculaire videoclips. Y&T doet het dan nog erg goed in Amerika maar in Europa loopt de belangstelling achteruit en langzaam in de vergetelheid komt bij het grote (hardrock) publiek.

Zanger/gitarist Dave Meniketti is altijd het gezicht van de band geweest. Hij is dat nog steeds. Van de line-up uit de grote succesperiode verdwenen drummer Leonard Haze en gitarist Joey Alves in de tweede helft van de jaren tachtig. Bassist Phil Kennemore verliet de band in 2010 toen bij hem longkanker in een vergevorderd stadium werd geconstateerd, Hij overleed een half jaar later op 57 jarige leeftijd.

De huidige line-up van Y&T bestaat naast Meniketti uit Mike Vanderhule (drums), John Nymann (gitaar) en Brad Lang (basgitaar). Met twaalf studio albums heeft de band materiaal genoeg om een avond te vullen. Dat lukte dan ook probleemloos in de Boerderij. Eerst mocht Voodoo Vegas het publiek opwarmen. De Engelse formatie uit Bournemouth liet met vlotte hardrock in het straatje van AC/DC, Aerosmith en Guns’n’Roses een goede indruk achter. Het enthousiasme van de band was een pluspunt en ze wisten de aandacht van het publiek vast te houden tot het eind van hun set.

Y&T heeft nog steeds veel fans in Nederland. Ze doen deze week drie concerten in ons land op deze “40th Anniversary Tour”. Na Zwolle volgde het optreden in Zoetermeer, een dag later is Uden aan de beurt. Ze wisten vrijdagavond de Zoetermeerse Boerderij goed vol te krijgen. Veel fans uitgedost in Y&T t-shirts bewezen dat de band nog steeds populair is.

De Boerderij is toch al een bijzondere plaats voor Y&T en hun fans. De band nam hier immers acht jaar geleden hun Live DVD “One Hot Night” op. Vrijdagavond werd het weer een hete avond. De temperatuur liep snel omhoog zodat frontman Dave Meniketti een roadie de ventilator voor hem snel liet aanzetten.

Y&T gaf de fans met een set die de volle twee uur in beslag nam waar voor hun geld. Alle bekende nummers zoals “Black Tiger”, “Lipstick and Leather” en “Dirty Girl” zaten natuurlijk in de set. Maar er was ook ruimte voor songs die de band minder vaak tot zelfs niet eerder in voorgaande jaren live heeft gespeeld. De grootste hits, “Summertime Girls” en uiteraard “I Believe In You”, werden helemaal tot het laatst bewaard.

Daarna kwam de band terug op het podium voor een toegift en mocht het publiek laten weten welk nummer ze graag wilden horen. Om “Hurricane” werd het vaakst, of misschien wel hardst geroepen. Nadat het nummer van het ‘Earthshaker’ album was gespeeld werd het concert afgesloten met “Forever”.

Y&T heeft laten zien dat ze ook na 40 jaar de fans nog steeds een heerlijke avond weten te bezorgen. Dave Meniketti is duidelijk de man waar het om draait, maar dat is altijd al zo geweest. De andere drie bandleden passen uitstekend aan zijn zijde. De nummers werden goed en strak uitgevoerd en het tempo werd er goed ingehouden met hier en daar een rustpuntje. Zo heeft Y&T laten zien dat ze na veertig jaar nog niet versleten zijn. Gezien de schik die ze hadden op het podium zullen ze vast nog wel terugkeren op de Nederlandse podia in de komende jaren.

 

Deel: