Als verzamelaar van 78 toerenplaten weet ik dat er in het Nederlandstalige repertoire juweeltjes zitten van het levenslied en draai graag de platen van Tante Leen, Zwarte Riek, Johnny Jordaan en Willy Alberti, om er maar een paar te noemen.

Helaas is het tegenwoordig erg populair om de aloude songs met ondersteuning van verkleedpartijen en veel gebral te laten horen op de zogenaamde Smartlappenfestivals. Op de radio of op TV hoor of zie je ze nauwelijks meer, de vertolkers van de oude Nederlandse Blues en de belevenissen uit de Jordaan over verbroken relaties, zieke huisdieren,  foute mannen, feesten, hoeren en de dood,  zijn er niet meer.    En nu is er de plaat : ‘Oh Liefde” van Mieke Stemerdink, de frontzangeres van de roemruchte band van weleer “de Gigantjes”

Bij de afscheidsshow van Mary Servaes, beter bekend als de Zangeres Zonder Naam, in 1987, speelde voornoemde groep het klassieke ‘Ach Vaderlief’. De eerste gouden single van de Zangeres Zonder Naam uit 1959 werd in een Rock & Roll uitvoering gespeeld. De Zangeres Zonder Naam was zo onder de indruk dat ze Mieke direct tot haar opvolgster benoemde en dat idee is een beetje blijven hangen met tot gevolg dat platenmaatschappij Top Notch er wel iets in zag om met Mieke een CD op te nemen met soortgelijke liedjes. De liedjes op ‘Oh Liefde’ variëren van obscure covers, vertalingen en nieuw repertoire geschreven door Huub van der Lubbe (De Dijk) en Guido Belcanto. De plaat, die lang de werktitel ‘Billy Holiday ontmoet Tante Leen’ had, is nadrukkelijk geen nostalgisch project. “Het opnemen van dit album was een enerverend koorddansen om het juiste evenwicht te vinden”, aldus Mieke Stemerdink.

Over een periode van twee jaar nam Stemerdink met een wisselende groep muzikanten in de studio van Frans Hagenaars (Daryll-Ann, Moss, Bettie Serveert) haar nieuwste album op;  van klassieke smartlappen uit het Nederlandse repertoire tot nieuw werk.

De rijk gearrangeerde plaat (Reyer Zwart) bevat onder meer bewerkingen van de Zangeres Zonder Naam (Ach Vaderlief, Toe Drink Niet Meer), Zwarte Riek (Amsterdam Huilt) en Tante Leen (En Toch Haat Ik Je Niet). Maar ook vertalingen van twee obscure Billy Holiday nummers. Huub van der Lubbe schonk Stemerdink zijn teksten ‘Doorzichtige Mannen’ en ‘Vergeten’ die door vaste begeleider Jan Robijns werden bewerkt. De beroemde Vlaamse chansonnier Guido Belcanto schreef voor Mieke het prachtige ‘Oh Liefde, Oh Liefde’.

Mieke was de afgelopen week al in een paar TV-programma’s te zien waarbij haar presentatie jammer genoeg niet zo goed uit de verf kwam, gelukkig maakte de live-uitvoeringen met band het helemaal goed.    Op de nieuwe CD staan enkele briljante songs met fraaie teksten die bij het idee goed aansluiten, vooral die met accordeon begeleiding en met een klein ensemble uitgevoerd geven de goede sfeer weer, één misser; verzoop eerst het “Vaderlief” in een Rockuitvoering, nu borrelt het onder in een Ray Charles “Busted” arrangement. (Top Notch) (8/10)

 

Deel: