Op 1 september 2014 is het 60 jaar geleden dat Theater Zuidplein haar deuren opende. Dat laten we niet ongemerkt voorbij gaan. Maar het wordt ook niet uitgebreid gevierd: dát feestje bewaart Theater Zuidplein voor de toekomstige opening van het nieuwe pand. De komende periode bestaat vooral uit ‘traktaties’ richting het publiek: bijzondere voorstellingen, acties en een zoektocht door de stad met als prijs een jaar lang gratis naar Theater Zuidplein.

Een terugblik: Theater Zuidplein in de wei
Theater Zuidplein is ontstaan uit de Groote Schouwburg. Die werd in 1954 aan de Pleinweg op Rotterdam Zuid gebouwd als vervanger van de schouwburg in het centrum van Rotterdam, die de oorlog niet overleefde. Architect Sybold van Ravesteyn, die Diergaarde Blijdorp ontwierp, tekende voor de nieuwe Groote Schouwburg. Lange tijd stond het gebouw naast de schapen, aan de rand van de polders. Tot Rotterdam begon te groeien. In 1976 werd het theater klaargemaakt voor de toekomst door middel van een grondige verbouwing. Die was zo ingrijpend, dat het theater een nieuwe naam kreeg: Theater Zuidplein. Maar het gebouw van Van Ravesteyn verdween niet helemaal: de fundamenten vormen nog steeds het hart van Theater Zuidplein.

Theater Zuidplein nu
Ondertussen is Theater Zuidplein al 60 jaar het podium van nu met theater dat je raakt. Het theater toont aansprekende en leuke voorstellingen over actuele onderwerpen. Want volgens ons is theater de spiegel van de samenleving. Het podium is er voor alle Rotterdammers. Het theater verwelkomt een afspiegeling van een grote stad zoals Rotterdam. Het theaterprogramma, de prijs van de toegangskaartjes en het hoge serviceniveau is afgestemd op mensen met de meest uiteenlopende achtergronden. Het theater is er ook voor mensen met een kleinere beurs en voor mensen waarvoor het minder vanzelfsprekend is om naar het theater te gaan.

Nieuw gebouw!
Theater Zuidplein is het gebouw van Van Ravesteyn inmiddels ontgroeid. Over een paar jaar verhuist het podium naar een nieuw gebouw. De gemeente Rotterdam deelt i.s.m. Ballast Nedam het gebied rondom Zuidplein, het Hart van Zuid, opnieuw in. Onderdeel van deze herindeling is een nieuw “kunstenpand” waar Theater Zuidplein met de bibliotheek intrekt. Als het zover is, geeft het theater een groot feest om alles in één keer te vieren. Doro Siepel, directeur-bestuurder van Theater Zuidplein: “Het nieuwe pand komt op de plek van het huidige zwembad. Het nieuwe gebouw krijgt een grote centrale hal die DE ontmoetingsplek van het Hart van Zuid gaat worden: niet alleen voor mensen die van kunst en cultuur houden, maar ook voor mensen die gewoon wachten op de bus of metro of met vrienden afgesproken hebben om te gaan shoppen. En uiteraard zullen er in het nieuwe pand vele fantastische voorstellingen, festivals en evenementen georganiseerd gaan worden waar menig Rotterdammer van zal zeggen: “Ja, dat is wat voor mij!”.

Feestelijkheden
Doro Siepel: “We zijn trots dat we al 60 jaar vele Rotterdammers hebben mogen ontmoeten in ons theater. We gaan die 60-jaar wel vieren, maar heel bescheiden hoor. We sparen liever nog wat door voor een grootse introductie van ons nieuwe pand over een aantal jaren. Maar we organiseren dit seizoen wel een aantal leuke activiteiten die in het kader staan van ons 60-jarig bestaan”. Het weekend van 20 en 21 september zijn er twee feestelijke voorstellingen te zien in Theater Zuidplein, met op zondag 21 september de première van Alle dagen feest! (8+), een voorstelling van het Rotterdamse gezelschap Soulshine Connection. Half november beleeft de Nederlandse versie van de Hijabi Monologen, een eigen productie van Stage-Z, het huisgezelschap van Theater Zuidplein, haar première. En twee weken daarna verenigen gerenommeerde musici, die eerder onder meer op North Sea Jazz speelden, zich met nieuwe talenten op het podium tijdens het theaterconcert Sweet KASEKO Dreams?! Om maar iets te noemen.

Een jaar lang gratis naar Theater Zuidplein
Theater Zuidplein trekt ook de stad in met het 60-jarig bestaan. Vanaf half september wordt confetti door de stad verspreid. Daartussen zit één gouden exemplaar. Wie die vindt, mag een jaar lang met iemand naar keuze gratis voorstellingen in Theater Zuidplein bezoeken. De actie wordt aangekondigd op de Facebookpagina van het theater, waar ook mysterieuze tips worden gegeven over de locatie van de gouden confetti. Maar met elke tip die gegeven wordt, moet de winnaar een maand gratis theater inleveren… Alle ingrediënten voor een spannende speurtocht én feestelijke verjaardag zijn na de zomer dus aanwezig bij Theater Zuidplein!

Deel: