De  Amerikaanse aggrotech act Combichrist is bezig met de laatste concerten van hun Europese tour voordat ze na een pauze van 2 maanden in oktober weer door de US gaan touren. Die Amerikaanse tour was overigens al bron van discussie ruim voordat hij werd gestart, vanwege de keus van de support act. Niet omdat de fans niet blij waren met de keuze voor Blood On The Dance Floor want Combichrist kiest namelijk altijd zo mogelijk voor support acts die in muzikaal opzicht wat verder van hun eigen muziek afstaan in de hoop daarmee een nieuw publiek te interesseren voor hun eigen muziek. Nee, de reden voor de commotie was de vermeende betrokkenheid van de leden van Blood On The Dance Floor bij misbruik van minderjarigen. Omdat Combichrist iedere mogelijke associatie met die praktijken wilde vermijden besloten ze op 24 juli om de samenwerking met Blood On The Dance Floor te beëindigen en een andere kandidaat voor de Amerikaanse tour te zoeken.

Maar genoeg daarover, vanavond staan ze in een goedgevulde zaal Pandora in het Utrechtse TivoliVredenburg.

De keuze voor de support act voor dit deel van de tour is Aesthetic Perfection, een in 2000 door Daniel Graves gestart project dat ook genoemd wordt in het lijstje voorbeelden van aggrotech bands, maar is lang niet zo ‘aggro’ als hoofdact Combichrist en stopt zichzelf in de categorieen electro / alternative.
Zanger Daniel Graves is een rasperformer, die zich tijdens live shows laat vergezellen door drummer Tim Van Horn en toetsenist Elliot Berlin. Samen zetten ze vanavond een show neer die een perfecte opwarmer is voor Combichrist en die de stemming er goed inbrengt. Vaak zal het niet gebeuren dat al bij een support act enthousiast wordt meegezongen.

Het publiek heeft overigens zijn best gedaan om er een mooi feestje van te maken vanavond. Velen zijn fraai opgemaakt en uitgedost en ondergetekende voelde zich dan ook behoorlijk underdressed in t-shirt en spijkerbroek.
Als even over half elf Combichrist het podium betreedt duurt het dan ook niet lang voordat een groot deel van de zaal in een kolkende massa verandert. Andy LaPlegua (zang), Eric13 (gitaar), Z Marr (electronics), Abbey Nex (bas) en Joe Letz (drums) staan hun mannetje als het erom gaat een mooi duister feestje te bouwen. Ze hebben nog maar net hun laatste album ‘We Love You’ afgeleverd en gaan er vanavond vol in.
Van wat oudere nummers als ‘Today I Woke To The Rain Of Blood’, ‘Blut Royale’ en ‘What The Fuck Is Wrong With You People?’ tot hun meest recente video ‘Maggots To The Party’, het is een aaneenschakeling van opzwepende klanken met een prominente rol voor de bassdrum.
Drummer Joe Letz is behoorlijk druk met het slopen van zijn drumkit en meer dan eens moet er een roadie aan te pas komen om het spul weer overeind te zetten. Joe gaat evengoed wel door, ook op een halve kit, en zijn jongleren met zijn drumsticks lijdt er ook al niet onder. Op een gegeven moment pakt hij een van de drums en houdt die boven de mensen op de eerste rijen die hem behulpzaam aanpakken en voor hem vasthouden, terwijl hij vanaf het podium drumt.
Rustpuntje in al het geweld is ‘The Evil In Me’. Aanstekers worden in het publiek ontstoken en zanger Andy LaPlegua staat aan de rand van het podium minutenlang te zingen met zijn hand op enkele centimers afstand boven een brandende aansteker.
Daarna gaat het weer snoeihard door en na een uitgebreide toegift is het even na middernacht dan toch echt afgelopen.

Nou ja, afgelopen, dan staan er voor de enthousiaste feestgangers zowel in de zaal als in de foyer nog  diverse dj’s klaar voor de afterparty georganiseerd door Cyberia en Manifest. Maar die heb ik maar aan me voorbij laten gaan.

Deel: