Gelukkig hebben kleine Popfestivals nog steeds bestaansrecht. Ook al zijn het moeilijke tijden, Geinbeat in Nieuwegein vierde op zaterdag 12 juli haar 20 jarige bestaan met haar jaarlijkse festival. Op de nieuwe mooi beheersbare lokatie bij het nieuwe Stadskantoor had men weer een fraai gevarieerd festival georganiseerd waarbij de toegang nog steeds gratis is.

11 bekende en onbekende bands uit de regio maar ook daarbuiten waren van 13.00 uur tot 23.00 uur te zien en te horen met namen als “Sweet Bastards” die al vroeg stevige Rock klanken lieten horen. Voor het winkelende publiek dat soms de ogen uit stond te kijken werd het wat gemoedelijker met de Cajun/Americana klanken van het Groningse “Cochon Bleu”, de zon brak gelijk door.

Het was vroeg dag voor VI Oranje muzikant Danny Vera die met zijn band een goede set bracht met natuurlijk zijn onafscheidelijke Gretsch gitaren, hét benodigde instrument voor zijn Amerikaanse sound. De dames van “Bells of Youth” maakten met hun prachtige meerstemmige Popmuziek een zeer goede indruk. Jammer dat de strakke gezichten en de door alle leden gedragen zonnebril een zeer afstandelijke indruk gaf.

Dat zomerattribuut ging bij de zangeres Ysja van Leeuwen van de Utrechtse “the Q” snel af , had ze intens contact met haar publiek en bracht ze met haar band het inmiddels goed bezochte plein tot een kookpunt. De temperatuur werd goed vastgehouden door de Nederlandstalige crossover-band “Dropskill” stevige muziek van 4 branieschoppers uit Rotterdam behept met een bijzonder goed gevoel voor humor.

Op het programma stond de groep “Kaas” aangekondigd, maar de band bleek gestopt te zijn; hier in plaats kwam een onbeduidend groepje met een bassist die graag tussen de nummers wilde laten horen wat hij op de muziekschool geleerd had, een mooie gelegenheid om de rijdende Shoarma-boer te gaan bezoeken.

Aan het begin van de avond was het de beurt aan zangeres/gitariste Elle Bandita, pseudoniem voor Ryanne van Dorst en dat had ze, getuige het aantal flesjes bier dat ze het podium opsleepte. Met een gedegen band zette een krachtige set met heftig gitaarspel neer, schreeuwde ze zich, het publiek inlopend, de longen uit haar lijfje en had zich vooral het doel gesteld het publiek zo veel mogelijk te shockeren, het is haar ten dele gelukt want de mensen vonden het prachtig.

Oude wijn behoeft geen krans; daar waren de “Bintangs” weer eens. Meer dan 50 jaar still going strong stond Frank Kraayeveld met zijn tot op de draad toe versleten Danelectro Longhor-bas flink te pompen met hierbij natuurlijk niet de grote hits van toen te vergeten.

Afsluiter “the Deaf” met Spike van Zoest behoeft geen nadere introductie, een overdosis energie met een pittige band was het publiek ten deel. Organisator Fred Jacquet en zijn echtgenote Anneke namen gelijk de gelegenheid te baat om afscheid van Geinbeat te nemen, ze werden door wethouder Martijn Stekelenburg toegesproken en flink in de bloemen gezet. Wie de organisatie voor de komende 20 jaar op zich gaat nemen is nog niet bekend.

Deel: