Het festival met de mooiste locatie is festival deBeschaving: in de Botanische Tuinen op de Uithof te Utrecht loop je tussen veel verschillende soorten bloemen en planten, bijen en waterpartijen door over (on)verharde paden naar muziek, techniek en wetenschap.

Een betrokken lucht waar zo nu en dan een regenbui uit te voorschijn komt, zo presenteert het weer zich de eerste uren, maar de bezoekers trekken zich er niks van aan. Een regenponcho aan en op ontdekkingstocht! Deze tocht begint bij de 5-koppige Utrechtse band COPPESKY, een Indierockband bestaande uit drie broers en twee vrienden. Goed wakker worden! Chef’Special-zanger Joshua Nolet is hyper als altijd, en springt van het podium af, om op de barrier verder te zingen. De mix van reggae, rock, ska en pop maakt dat de zon nu niet meer achter die wolken kan blijven!

Rondstruinend door de tuinen kom je van alles tegen waar je in meer of mindere mate actief aan mee kunt doen: de sprookjesachtige zang en dans in twee gigantisch grote waterlelies, een rode en (Chansons d’Eau), het vissen naar een compliment in de vijver van het Fort, een badeendenrace die veel kinderen aantrekt, de Showdown Challenge waarbij je geblinddoekt een soort van tafeltennis speelt met een bal die geluid maakt (de enige houvast bij deze moeilijke sport, want dat is het , met zelfs Europese- en wereldkampioenschappen), twee levensgrote springende Kangaroos en nog veel en veel meer.

De Australische The Jezabels heeft opgetreden met bands als Depeche Mode, Imagine Dragon en Garbage. Nu is het tijd om Nederland te veroveren met hun alternatieve indierock van hun laatste album ‘The Brink’. Jett Rebel (Jelte Tuinstra) en Thomas Azier staan na elkaar op het hoofdpodium Atlas, en laten je niet stil staan. De flamboyante Jelte zingt naast ‘Louise’, waarmee hij dit jaar doorbrak, ook ‘Tonight’ en ‘Do You Love me at All’, songs die allemaal luidkeels worden meegezongen. Thomas Azier heeft sinds maart dit jaar zijn debuutalbum ‘Hylas’ uit, met donkere electropop en dreunende beats, zoals bij de song ‘Ghostcity’.

Het laatste album ‘Promises van No Man’s Land’ van Blaudzun staat als een huis, en de gelijknamige song krijg je gewoon niet meer uit je hoofd. Bij een andere song van deze plaat (‘Too many Hope for July’) houdt zanger Johannes Sigmond een ietwat warrig verhaal over dat de maand juli echt een vervelende maand is, maar waarom precies, daar komen we niet achter. Zanger Joost Zweegers van Novastar brengt weer wat (relatieve) rust in de hoofdtent. Heerlijk om naar zijn liedjes te luisteren: ‘Mars needs Woman’, ‘Because’ en ‘The Best is Yet to Come’, ze komen een voor een langs.

Festival deBeschaving: een feest van doorbrekende en al doorgebroken bands, afgewisseld met mooie en uitdagende verrassingen op het gebied van wetenschap en techniek!

Foto’s (c) Armelle van Helden/Maxazine

Deel: