Het Eendracht Festival is een gratis Rotterdamse showcase festival rondom het Eendrachtsplein dat laat zien wat Rotterdam te bieden heeft. Het festival vind twee keer per jaar plaats. Op 17 juli is de vierde editie. Op 16 festival locaties zal de Rotterdamse scene zich presenteren. Was het voorheen alleen een muzikale programmering, is het nu veel breder. Uiteraard voert muziek de boventoon maar er komen steeds meer kunstenaars, organisatoren, en ondernemers aan bod.

Met het wegvallen van zalen als De Unie, Waterfront, EXIT, NightTown/Watt en De Nieuwe Oogst is het podiumhart geraakt. Hierdoor is het heel moeilijk geworden voor nieuwe artiesten om podiumervaring op te doen. Ook waren dit de plaatsen waar Rotterdams talent en ondernemers elkaar konden vinden. Gelukkig steken nieuwe goede Rotterdamse initiatieven de kop op. Het zijn nog wel losse eilandjes die elkaar beter moeten leren vinden.

Het Eendracht Festival groeit en dat is goed voor de Rotterdamse scene. Telde de vorige editie nog 13 locaties, zijn het er nu 16. Voor deze editie hebben zich weer nieuwe hosts aangediend, waaronder MAXAZINE (www.maxazine.nl). Maxazine verzorgt de aankleding, programmering en presentatie van een van de drukst bezochte podia op het terras van de cafe’s Zondebok & ’t Zwarte Schaap in de Witte de Withstraat, dat dan de Maxazine-Stage heet.

Op donderdag 26 juni was de Pre-party in Rotown en Bar 3. Vooraf was ons goede muziek, interessante artiesten, drank, gezelligheid en dansen beloofd, en er zou een tipje van de festivalsluier worden gelicht. En als een Rotterdammert iets beloof dan doet ie dat ook. Net als bij voorgaande Pre-party’s was het gezellig druk en kregen we opvallend veel goede muziek geserveerd.

In Bar 3 werd de avond geopend met Jiri Schefferlie. De Nederlandstalig zingende Big Bang (Theory) Brothers onder leiding van Niek Hilkmann opende in Rotown met hun art-deco Nederpop. Door te switchen tussen het podium van Rotown en de huiskameroptredens in Bar 3 kreeg je een goede indruk wat je op 17 juli mag verwachten. In Rotown knalde De Dood hun licht literaire satirische Nederlandstalige punkrock de zaal. Het Rotterdamse Tocado records brengt later dit jaar hun CD uit.

Totaal verschillend zijn de electroklanken met aparte bas van Pomposaurus. Hierna zet Lazey (winnaar Eendracht 3.0) de zaal op zijn kop. Je kan merken dat hij al bekender is door zijn EP ‘Lazey EP’. Zijn hip-hop slaat goed aan bij de voornamelijk Rotterdamse bezoekers.

Is Rotown Nederlandstalig, dan is Bar 3 Engelstalig. Eerst krijgen we de singer songwriter Gita Buhari met band te zien. Ze heeft een heerlijke stem die goed past bij haar op jazz & soul geïnsprireerde muziek. Daarna is het de beurt aan de neo-soul zangeres Sade Adu (foto) met band. Zij brengt in oktober 2014 haar debuutalbum ‘Kill My Man’ uit. Voor beide dames geldt dat ze heel lekker kunnen zingen en de band bestaat uit goede muzikanten, maar het kan qua presentatie beter. Hierna gaan we dansend tot diep in de nacht door.

Tussen alles door tekenden en schilderden de kunstenaars van Bier & Brood in Rotown en van Buiten Gewoon in Bar 3 live aan kunstwerken. Kortom genoeg om naar uit te kijken. In de club sfeer van Rotown en de huiskamersfeer van Bar 3 liet niemand een steek vallen. Straks is het op een groter podium in de open lucht. Ben benieuwd. Tot donderdag 17 juli.

Foto’s (c) Dirk van den Heuvel/Maxazine

Deel: