De kaarten voor Groots Met Een Zachte 2015 zijn al te koop voordat de 2014 editie al begonnen is. Dat zegt veel over de populariteit van Guus Meeuwis of in ieder geval deze stadionconcerten. Omdat vanavond ook de wedstrijd Nederland – Spanje getoond word op de grote schermen begint het Groots concert al om 18.00 uur.

Een stadion gevuld met oranje geeft toch altijd weer iets bijzonders en er heerst ook een gevoel van saamhorigheid. Een voorprogramma van Nielson is een prima gelegenheid om de locaties van toiletten, eetkramen en de bar in kaart te brengen. Het podium staat over de hele korte zijde van het stadion en heeft langs de lange zijde een catwalk. Op dit enorme podium valt Nielson met gitaar een beetje in het niet, maar ach, who cares.

De optreden van Guus begint met een drumsolo van Cesar Zuidenwijk (Golden Earring) Jamie Westland (Di-rect) Edwin Evers en eigen drummer Martijn Bosman. Na tien minuten verdwijnen de drie gasten om niet meer terug te keren. Waarom ze dan deze intro volgetrommeld hebben is mij dan ook een groot raadsel.

De hits uit zijn beginperiode ‘Het is een nacht (levensecht)’ en ‘Per Spoor (Kedeng Kedeng)’ worden al lekker vroeg gespeeld. Ook ‘Toen ik je zag’ (geschreven door Meeuwis en tot klassieker gemaakt door Antonie Kamerling) wordt massaal meegezongen. Het publiek kan geen genoeg krijgen van ‘Het Kan Hier Zo Mooi Zijn’, ‘Tranen Gelachen’, ‘Ik Ook Van Jou’, ‘Proosten’ en ‘Zeeën Van Tijd’.

Wanneer Guus Meeuwis op een moment over catwalk loopt, ziet hij opeens Nick & Simon zitten en ook de cameraman spot de twee Volendammers. Wanneer de heren een microfoon uit hun broekzak toveren blijkt het een mooie acteerprestatie te zijn geweest. Gebroederlijk zingen de drie ‘Op Straat’ en komt natuurlijk ook de Palingtopper ‘Pak Maar Mijn Hand’ voorbij.

Naast het vreemde intro is ook het gastoptreden van Kane mij volkomen onduidelijk. De rocknummers ‘Come Together’ en ‘Rain Down On Me’ passen niet helemaal in het verwachtingspatroon van meezingen en polonaises. De sabbatical van de Hagenaars doet ze wel goed gezien het passionele optreden en het plezier bij Dinand en de zijnen.

Met militaire precisie is het eerste deel van het concert afgelopen, de laatste noot is net gespeeld en op de videoschermen komen de spelers het veld op gelopen. Het is overbodig om te melden dat met elk doelpunt de sfeer in het stadion al maar joliger wordt. Na de ongelofelijke wedstrijd klinken de dancebeats van DJ Erik Arbores. Deze protegé van Armin van Buuren brengt de sfeer meteen naar een hoogtepunt en zeker wanneer de basdeunen langzaam overgaan in ’T Dondert En Het Bliksemt is het een regen van bier. Het is dapper van Guus om dit ultieme feestnummer tot na de wedstrijd te bewaren en te vertrouwen op het Nederlands Elftal.

Een handvol hits, een paar covers en diverse gastoptredens worden in Amsterdam Toppers In Concert genoemd. In Eindhoven is dit het recept voor Groots Met Een Zachte G. Het was helaas niet Guus Meeuwis die voor een onvergetelijke avond zorgden maar wel de mannen van Louis van Gaal. Van Gaal met een zachte G, dat dan wel.

Fotografie (c) Kristel van Hooff

Deel: