Cultfest 2014 zit er weer op. Volgens de organisatie was het een groot succes. Vanaf vrijdag 6 tot en met zondag 8 juni waren de Utrechtse grachten en werfkelders het podium voor 140 creatieve deelnemers met in totaal 63 acts die hun visie op het festivalthema ‘EGO’ presenteerden.

De ontspannen sfeer, gemixte disciplines, originaliteit, kleinschaligheid en puurheid van de derde editie van Cultfest stonden centraal. In drie caravans, onder twee bruggen, op het water en in zeven werfkelders werd de nieuwsgierigheid van de bezoeker geprikkeld. Bezoekers konden genieten van Afrikaanse dans tot stand-up comedy en van een lezing over ondernemerschap in Utrecht tot het zelf maken van een liefdesbrief. Zo waren er verscheidende jamsessies van muziek, theater en dansacts uit zeer diverse landen zoals Congo, Frankrijk en de Verenigde Staten en een mobiele locatie – de Cultfestboot van Botenbiz – die veel aandacht in de hele stad trok met Sabar dansers en dichters op zaterdag en Improv Collectiv op zondag.

Acts
Vrijdagavond vond de kick off plaats in RASA. De 350 bezoekers kregen hier alvast een voorproefje van wat ze op zaterdag en zondag konden verwachten. Zaterdag begon het festival met een optreden van de Congoleze band Ndima op de boot die door de grachten van Utrecht vaarde. De dag sloot om middernacht af met een uniek filmprogramma aan de werf. Er werden twee films afgespeeld en bezoekers konden kiezen welke film ze wilden zien door hun keuze van hoofdtelefoon volgens het silent disco principe. Zondag begon het festival met een brunch op de werf en barstte rond 13.00 uur de grachten weer van kleur en creativiteit. Met twee werven en 7 kelders vol met participerende bezoekers sloot de organisatie om 20.00 uur de derde editie af.

Pareltjes
Zoals elk jaar blonken er een paar voorstellingen uit. Zo waren dat dit jaar de voorstellingen van Binnenstebuiten van poppenmaakster Rosa Verloop, beeldend kunstenaar Sasja Bork, Danny van der Spek en dramaturg Babiche Ronday en Halare onder leiding van therapeut en choreograaf Marie-Jeanne Couscheir; de artiesten kregen eindeloze verzoeken om herhaling van de voorstelling. De algemene reacties van bezoekers op Cultfest waren positief. “Cultfest is een uniek festival dat je niet zou moeten missen.” Een bezoeker vertelde: “Ik heb het idee dat het festival mijn leven gaat veranderen.” Zij was naar de workshop ‘Ondernemerschap in Utrecht’ geweest. “Het is een dag met veel antwoorden,” aldus een andere bezoeker. “We hadden eigenlijk helemaal geen verwachtingen toen we naar Cultfest gingen, maar het is echt fantastisch”, was ook een veelgehoorde uitroep.

Deel: