Op 1 september 2014 verschijnt het boek ‘De Big Bang van de Popmuziek’, van oud-radiopresentator Marc Stakenburg.
Zijn persoonlijk relaas van zijn enerverende reizen naar de oorsprong van de populaire muziek, met als ankerplaatsen Memphis en New Orleans.

-Waarom werden de enkels gebroken van countrylegende Hank Williams toen hij in zijn kist werd gelegd?
-Hoe komt dat kogelgat in de buitenmuur van Elvis’ Graceland?
-Bestaat dat kruispunt waar bluesgitarist Robert Johnson om middernacht een ontmoeting met de duivel had echt?
-En waar haalden muzikanten als Keith Richards en Eric Clapton hun inspiratie vandaan?

Marc Stakenburg big bangVanuit verrassende invalshoeken en met gevoel voor detail beschrijft auteur Marc Stakenburg -Leidsekade Live, Het Theater van het Sentiment- de geschiedenis van de popmuziek. Hij bezoekt een twintigtal essentiële plekken in het diepe zuiden van Amerika, waar het allemaal begon. Van de drums van de slaven naar de jazz, van de spirituals naar de gospels en de soul, van de blues naar de rock-‘n-roll. ‘De Big Bang van de Popmuziek’ vertelt het verhaal van muziek en muzikanten die elkaar beïnvloeden, van verbroedering en afgunst, van grote triomfen en diepe tragedies. Het zijn veelal verhalen over zwarte mensen, aangevuld met een enkele blanke.

Rode draad in het boek is de geschiedenis van de Burgerrechtenbeweging van zwart Amerika. Vanaf het moment dat slaven muziek mochten maken en dansen op Congo Square in New Orleans, speelt de segregatie en emancipatie een voortdurende rol in de muziek. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de relatie tussen dr. Martin Luther King en het Stax-label uit Memphis.

Sinds 1981 bezoekt Marc Stakenburg veelvuldig de Verenigde Staten, waarbij de Mississippi Delta zijn bijzondere belangstelling heeft. ‘De Big Bang van de Popmuziek’ gaat vergezeld van afspeellijsten op Spotify en YouTube. Met Keith Richards, Robert Johnson, Isaac Hayes, Fats Domino, Elvis Presley, The Beatles, dr. Martin Luther King, The Staple Singers, Hank Williams, Otis Redding en vele anderen.

Deel: