De uitverkochte vierde editie van PopUp 010 is anders van opzet dan de drie voorgaande edities: een samenwerkingsverband is aangegaan met het architectuurfestival ZigZagCity, waardoor meerdere locaties bezocht gaan worden, er zijn niet twee maar vijf bands, maar door het wegvallen van het Brugwachtershuisje als locatie is het optreden van het Rotterdamse “In Previous Chapters” komen te vervallen. En honderdvijftig muziekliefhebbers. Vier bands dus op drie verschillende locaties in het Laurenskwartier, centrum van Rotterdam: terras Haagse Bluf (in Rotterdam!), de kerk van de Doopsgezinde Gemeente en de Citykerk het Steiger.

Bij omwisseling van het e-ticket krijgt iedereen of een geel bandje of een rood bandje, en is de eerste locatie het terras van Café Haagse Bluf, waar een speciaal-biertje lonkt. Hier luisteren we naar het energieke akoestische optreden van de Zimbabwaanse Ryan Koriya (bassist van Mann Friday) op een klein eenmanspodium, want ja, hij treedt ook solo op. Een cover van Ryan Adams mag niet ontbreken, volgens (voor)naamgenoot Ryan. De zon komt langzaam door op deze toch wel bewolkte dag. Rond 20 uur wordt de groep gesplitst in twee groepen (geel en rood van de bandjes), en onder leiding van een architect in dienst van het ZigZagCity festival wandelen we naar de Doopsgezinde kerk. De Brit Douglas Dare wacht ons daar op met zijn mooie songs die qua spanning en emotie een combinatie van typische singer-songwriters-pop en een neo-klassiek experiment is. In de kerk komt zijn muziek van beats, piano en breekbare stem goed tot zijn recht, en is voor mij nu al het hoogtepunt van de avond!

Op het terras van de Haagse Bluf staat de Rotterdammer gitarist en harmonica-speler Frank Goverts al op het podium, die een combinatie zingt van Americana en folkrock. Ook hij zingt een song van Ryan Adams, dezelfde song als Ryan Koriya eerder op de avond zong. Blijkbaar is Ryan Adams een veel gecoverde artiest en song onder de singer-songwriters!

Als laatste optreden van deze bijzondere avond lopen we langs terrasjes, winkels en water naar Citykerk het Steiger met zijn mooie glas-in-lood ramen. We gaan luisteren naar het optreden van Black Oak, een samenwerking tussen The Black Atlantic’s zanger Geert van der Velde en I am Oak’s zanger Thijs Kuijken. Samen hebben zij een zogenaamde split EP uitgebracht, met op iedere kant 2 eigen nummers en een song per kant met z’n tweeën. En zo ziet hun optreden er ook uit: eerst zingt en speelt Geert, daarna Thijs, en als laatste twee songs samen. En nee, jullie muziek is zo boeiend, afwisselend en intens dat we niet in slaap gevallen zijn!

De vijfde editie vindt plaats op vrijdagavond 1 augustus, met andere bands en een andere locatie!

 

Deel: