bumaBuma/Stemra heeft in 2013 € 166,0 miljoen uitgekeerd aan componisten, tekstschrijvers, uitgevers en aan sociale en culturele doeleinden, zo blijkt uit het op 21 mei 2014 door de Algemene Ledenvergadering goedgekeurde jaarverslag 2013. Dat is een toename van € 2,0 miljoen ten opzichte van 2012. Bij Buma is het uitgekeerde bedrag met € 2,2 miljoen toegenomen en bij Stemra liep het bedrag met ruim € 0,2 miljoen terug.

Buma heeft in 2013 € 128,4 miljoen uitgekeerd aan haar leden, deelnemers en buitenlandse organisaties. In 2012 was dat bedrag nog € 126,4 miljoen. Daarnaast is in 2013 € 10,1 miljoen toegevoegd aan het Fonds voor Sociale en Culturele doeleinden. In totaal is in 2013 dus € 138,5 miljoen uitgekeerd: een stijging van € 2,2 miljoen. Stemra heeft in 2013 € 27,4 miljoen uitgekeerd aan aangeslotenen, deelnemers en buitenlandse organisaties. Een daling bij Stemra van ruim € 0,2 miljoen ten opzichte van 2012. Deze daling wordt veroorzaakt door de afnemende rechtenopbrengsten als gevolg van aanhoudende daling van de verkoop van fysieke dragers.

Hein van der Ree, CEO Buma/Stemra, is tevreden met dit resultaat: “Ondanks de ongunstige trends en uiteenlopende marktontwikkelingen is het ons, net als vorig jaar, weer gelukt om bij Buma meer te incasseren en uit te keren voor het openbaar maken van muziek. De Stemra-inkomsten, die voor een belangrijk deel bestaan uit de verkoop van dvd’s en cd’s, zijn opnieuw teruggelopen. De verwachting is dat de dalende trend in de markt van mechanisch recht zich ook in 2014 en de jaren daarna zal voortzetten. Daarom voeren we momenteel analyses uit om de Stemra-activiteiten in de huidige marktomstandigheden te optimaliseren. Zo wordt gekeken naar verregaande internationale samenwerkingen, het mogelijk uitbesteden van activiteiten en mogelijkheden in de aanpassing van procedures en processen.”

Nadat de afgelopen jaren vooral in het teken stonden van bestuurlijke verandering en vernieuwing, wordt in 2013 de focus vooral een strategische waarbij in een concurrerende markt een positie verworven dient te worden. Met name de online ontwikkelingen, waarbij het toegenomen online muziekgebruik en de adequate verwerking van de gebruiksgegevens hoge eisen stellen aan auteursrechtenorganisaties, spelen hierin een dominante rol. Daarnaast hebben de ontwikkelingen in Europese wet- en regelgeving invloed op de internationale concurrentie en wordt in toenemende mate gevraagd om meer transparantie, internationale samenwerkingsverbanden en veranderingen in de wijze waarop rechten worden beheerd.

Bestuursvoorzitter Leo de Wit: “Meer en meer geldt dat Buma/Stemra haar positie moet bevechten in een internationaliserende markt waarbinnen het online segment sterk aan belang wint, waar technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en waar samenwerking op Europees niveau noodzakelijk is, zowel uit kosten- als uit kwaliteitsoverwegingen. Bij de bepaling van de verdere koers zullen we fundamentele kwesties niet uit de weg gaan.”

Ook Van der Ree onderkent dat recente markt- en online ontwikkelingen hebben geleid tot een fundamentele bezinning op de toekomst van Buma/Stemra: “In 2013 zijn de kwaliteit en dienstverlening van de organisatie verbeterd. Er is hard gewerkt aan een solide uitgangspositie waar optimale dienstverlening centraal staat. Dat is nodig omdat de toekomst voor collectieve beheerorganisaties voor muziekauteursrecht in het teken staat van toenemende internationale concurrentie, exponentieel toenemende datavolumes en groeiende complexiteit van gegevensverwerking. Daarnaast zijn markten in beweging, zodat naast transparantie ook de inrichting van nieuwe verdienmodellen is vereist.”

Deel: