Bart van Liemt, die de meeste mensen kennen als zanger van de Haarlemse band The Sheer, is weer terug. In het najaar verschijnt zijn eerste soloalbum genaamd Miracle Wave. Maxazine mocht in Haarlem een paar vragen stellen.

De eerste vraag die ik aan Bart stelde, was waarom The Sheer er zo plotseling mee was gestopt. Bart vertelde mij dat The Sheer niet gestopt is, maar dat ze niet verder zijn gegaan. De kans The Sheer weer een plaat gaat maken, is er, alleen nu niet en op korte termijn ook niet. De reden waarom ze niet verder zijn gegaan had te maken met zijn gezondheid. Bart heeft in 2009 een niestransplantatie ondergaan, waardoor de band de laatste tour uiteindelijk niet afgemaakt heeft.

De laatste plaat (Here and Now and Long Before) die door The Sheer gemaakt is bestaat veelal uit liedjes die te maken hebben met zijn ziekte, waardoor het geluid op die plaat heel anders klinkt dan de vorige twee albums. De band heeft er dan ook veel moeite voor moeten doen om dit album goed op de radio te krijgen en een goede tour er aan vast te knopen.

Na de niertransplantatie werd duidelijk dat ook de andere leden van The Sheer graag andere dingen wilden doen. Bij Bart kwam halverwege 2010 Baskerville om de hoek kijken en daar heeft hij een tijd mee getourt. Door Baskerville heeft Bart ook geleerd dat je op een andere manier nummers kan schrijven en dit heeft hij dan ook toegepast op zijn eigen album.

Het debuut album van Bart onder de naam Bade is afgemaakt in Oxford door producer Sam Williams. Bart had de nummers al opgenomen in zijn eigen studio en die heeft hij meegenomen naar Oxford. Sam Williams heeft midden in Oxford een oud kerkje, waar hij woont en onder dat kerkje heeft hij een eigen studio. In die studio is Miracle Wave afgemaakt. Miracle Wave is volgens Bart een album met diverse stijlen.

In april heeft Bart een klein tourtje door Nederland gedaan. Tijdens deze tour heeft Bart het nieuwe materiaal uitgeprobeerd en het met de band leren live te brengen. De plaat heeft Bart in zijn geheel alleen opgenomen, maar tijdens optredens is er een liveband bij. Deze band bestaat uit een aantal jonge muzikanten, die nog niet heel veel ervaring in de muziekwereld hebben, maar die wel heel gedreven zijn.

Foto (c) Daniel Maissan

Deel: