03-Nielson-8728De zon schijnt, de lucht is blauw, dit belooft een prachtige dag te worden voor het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. Naar eigen zeggen „Misschien wel het grootste maar zeker het leukste bevrijdingsfestival van Nederland!” Het is rond het middaguur, en voor het middaguur verbazingwekkend druk in het Weezenlanden park, het mooie weer helpt hier ongetwijfeld aan mee… of wacht, het lijkt er toch op dat deze massa al zo vroeg is gekomen om een glimp van Nielson op te vangen. Nielson stormt vol energie het hoofdpodium op en probeert het publiek mee te krijgen, echter valt dit nog niet mee, wat ongetwijfeld met het vroege tijdstip op de dag te maken heeft.

04-Chefsspecial-publiek-8797Na Nielson is het de beurt aan Chef’Special om het publiek voor het hoofdpodium te vermaken. Zanger Joshua weet het publiek enthousiast mee te krijgen, vooral als hij van het hoofdpodium afkomt en vooraan bij zijn fans de show voortzet.

05-Jacqueline-Govaert-8816Na een korte pauze zien we vervolgens Jacqueline Govaert op het hoofdpodium verschijnen. Jacqueline, bekent geworden met de band Krezip, is inmiddels al geruime tijd met haar solo carriere bezig. De muziek blijkt helaas te rustig om het publiek vooraan op te zwepen, maar geheid dat velen verderop, al liggende in het gras van de zon en haar muziek aan het genieten zijn.

07-Blof-zoom-8936Inmiddels loopt het tegen vier uur in de middag en zien we dat het gehele festivalterrein rond het hoofdpodium volgelopen is. Wie even snel naar de andere kant van het terrein wil of lekker snel even een biertje wil halen, kan dat vergeten. Al snel blijkt waar deze mensenmassa massaal voor gekomen is, het is namelijk de beurt aan Blof! De heren hebben geen enkele moeite om de stemming erin te krijgen, het publiek zingt uit volle borst mee met de Nederlandstalige hits!

10-Singlesfeestje2-8974Nu wordt het tijd om de rest van het festivalterrein te verkennen. De zon schijnt nog steeds volop, we bestellen een biertje en gaan op pad. Verderop stuiten we op een wel heel gezellig feestje, een veldje vol met dansende mensen. Wat is hier gaande? Het blijkt het Singlefeestje te zijn. Het concept: Vooraan het podium staan duizenden CD-singles, het publiek kiest uit wat ze willen horen en geven deze singles aan de DJ. Dit blijkt enorm aan te slaan, mensen komen hier niet langs, ze stranden gewoon, zo gezellig. De dames en heren van Singlefeestje zijn met dit beproefde concept nog op menig festival en in diverse clubs in het land te zien, een aanrader!

12-Zweefmolen-8852We vervolgen onze ontdekkingsreis en staan ineens midden in een kinderparadijs. Klimtoestellen, glijbanen een zweefmolen, tentjes waar je je kunt laten schminken. Dit is duidelijk voor de jongste bezoekertjes van het festival. Hier zijn dan ook vooral gezinnen neergestreken, buggy’s en picknick kleedjes overal. Het Bevrijdingsfestival Overijssel laat hiermee zien dat ze zowel voor jong en oud vermaak bieden.

13-Afterpartees-9012Als we doorlopen komen we uit op het eiland, hier staan 2 kleinere podia. Dit zijn de podia waar je, zoals op menig festival, kennis maakt met bandjes waarvan je de naam nog nooit gehoord had, maar wel binnen een paar nummers in een diehard fan kunt veranderen. Een bandje wat op deze manier ongetwijfeld nieuwe fans heeft gewonnen zijn de Afterpartees, een jong punk bandje wat een heerlijk energieke show weggeeft. Maar de echte knaller van het festival blijken we hier in de avond te zien.

14-John-Coffey-gitaar3-9158Terwijl op het hoofdpodium Blaudzun het publiek gaat vermaken, hebben wij ervoor gekozen om naar het eiland te gaan. Hier staan namelijk de heren van de Nederlandse hardrock band John Coffey op het podium. Zodra het optreden begint is meteen duidelijk dat dit een zeer goede keuze is geweest, wat een energie, wat een show, wat een publiek! Alhoewel dit kun je geen publiek meer noemen, deze mensen gaan zo waanzinnig tekeer, hier op dit veld is geen publiek te bekennen, hier zijn alleen maar fans! Al bij het eerste nummer gaat iedereen volledig uit zijn plaat, mosh pits, crowdsurfen, stagediven alles gebeurt hier, op deze plek op dit moment bij dit optreden! Het is al snel duidelijk, dit is HET optreden van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Dit is het optreden waar over gepraat wordt, hier moest je bij zijn geweest.

17-VanVelzen-9438Na het optreden van John Coffey verlaten we gedesillusioneerd het veld, waar kunnen we nu nog heen, dit was zo goed dit wordt niet meer overtroffen… gaan we naar huis? We besluiten toch nog even bij de afsluiter van het hoofdpodium te kijken, VanVelzen en Innocent Balume. De sfeer krijgen ze er wel in, het publiek geniet zichtbaar. Echter jammer dat ze genoegen moeten nemen met heel wat minder publiek dan Blof in de middag had, ondanks dat ze de afsluitact van het festival zijn. Lopende richting de uitgang kijken we tevreden terug op deze zonovergoten festivaldag, waar Blof de grote publiekstrekker was en John Coffey het meest sensationele optreden bleek te zijn.

 

Deel: